Издвајамо Русија

ЦИРКОН ОЗБИЉНО УПЛАШИО ЕКСПЕРТЕ СА ЗАПАДА: Руске ракете могу да „елиминишу као патке“ њихове носаче авиона

Руска хиперзвучна ракета Циркон (Фото: Јутјуб)

Руске ракете и бродови су ушли на ранг листу пет најбољих новитета године

Амерички медији су направили топ листу пет најзанимљивијих врста оружја 2017. године. Експерти су оценили прошлих 12 месеци као „одличну годину за оружје“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише The National Interest, на листи пет најбољих су две руске разраде.

Аналитичари су међу најбоље „убице“ уврстили руску суперсоничну ракету „Циркон“. Издање додаје да она развија брзину од 4600 миља на сат (7400 км/ч) и да ће уништавати циљеве веома брзо и ефикасно. Због тога је Британија забринута за судбину својих нових и скупих носача авиона, које руске ракете могу да „елиминишу као патке“.

„Циркон“ је, чини се, озбиљно уплашио западне експерте. Још један врста руске одбрамбене технике је повезана са овом ракетом. Ради се о новим фрегатама и корветама које су наоружане Цирконима, што значи да мањи бродови могу да нанесу веома јак ударац.

„То је прави проблем за ратну морнарицу, па и за тако велике и скупе бродове попут носача авиона“, пише The National Interest.

У топ пет најбољих према америчком листу је и америчка противбродска ракета LRASM, офанзивни дронови и модернизовани тенк Абрамс. Поводом тенка, аутори су појаснили да је до те модернизације довела појава новог руског тенка Т-14 Армата.

 

 

Извор: rs.rbth.com