Издвајамо Србија

ШВАЈЦАРСКИ ДНЕВНИК О ПРВОЈ ЛЕЗБЕЈКИ ПРЕМИЈЕРКИ НА БАЛКАНУ: То што отворено говори о хомосексуалности јој помаже да…

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

„Noje ciriher cajtung“ српску премијерку сврстао на листу 32 личности које су биле у фокусу током 2017. године.

Швајцарски дневник “Ноје цирихер цајтунг” (НЗ З) је међу 32 жене и мушкарца који су у различитим областима били у фокусу током 2017. године и који и даље дају повод за причу о њима уврстио и премијерку Србије Ану Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ана Брнабић као председница Владе пропагира неуморно имиџ Србије као модерне земље, а то што се отворено изјашњава као хомсексуалка јој у томе помаже – истиче лист.

НЗ З указује да је Брнабић у септембру, као премијерка, учествовала на Прајду, и да је тада владала мирна атмосфера – нормалност која је била огроман контранст догађајима из 2010.када је више од стотину људи повређено у нападу верских фанатика.

То је, како истиче лист и заслуга Брнабић, која је као прва лезбејка, која на конзервативном Балкану предводи једну владу, симболична фигура.

Према писању дневника, тога је свесна Брнабић, иако истиче да себе не види као активисткињу.

– Ја не кријем своју хомосексуалност и то је важно за Србију. Људи треба да разумеју да није важно кога волиш, већ ко си – објаснила је она швајцарском листу.

То не значи, како додаје да се политички залаже за брзо побољшање положаја сексуалних мањина, те брак или усвајања истополних парова није на агенди, а признање истополног партнерства се проверава.

То је оно што је реалнополитички изводљиво и прагматичарка Брнабић се држи тога, указује НЗ З.

Лист преноси да технократкиња има важну улогу, подсећајући да је председник Александар Вучић, који ју је поставио на ову функцију, окарактерисао као “економску премијерку”, која компетентно треба да спроведе реформе.

Њена значајна улога је и представљање Србије у свету.

– Неуморно она путује око света, како би промовисала своју земљу. При том се ради о инвестицијама и пре свега приближавање ЕУ. Она земљу представља као економски отворену и модерну државу. При чему прагматичарка и њен ментор Александар Вучић одлично знају да њена биографија и сексуални идентитет тај имиџ чине веродостојним – констатује лист.

– То што сам ја, која отворено говорим о својој хомосексуалношћу, постала премијера показује свету како се Србија променила – закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Telegraf.rs