Издвајамо Свет

ШЕИХ ИМРАН ХУСЕИН: КОНСТАНТИНОПОЉ ЋЕ БИТИ ОСЛОБОЂЕН, Аја Софија враћена хришћанима, а муслимани ће морати да…

Шеих Имран Назар Хусеин, чувени муслимански учењак, књижевник и филозоф поручује да ће оног дана када Константинопољ буде ослобођен, тог дана муслимани вратити Ају Софију православном хришћанском свету, да ће се извинити православном хришћанском свету што је претворена у џамију, као и да ће има града ће бити враћено у Комстантинопољ

Шеих Имран Назар Хусеин био је гост емисије „Интервју“ у продукцији „Балкан инфо“. Он је недавно био у Београду где је промовисао своју књигу „Увод у методологију проучавања Курана“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеих Имран Назар Хусеин говорио је о сукобима у исламском свету, односима хришћана и муслимана, ратовима на блиском истоку, улози Израела и САД у унутар-исламским конфликтима, предвиђа рушење петро-долара од стране Кине, победи над Исламском државом и другим актуелним темама.

Позвао је муслимане Балкана да се воде Кураном, а не историјским догађајима. Поручио им је да би требало да затраже опроштај за све што је рађено хришћанима на овим просторима.

Шеих Имран Назар Хусеин је рекао да се нада да ће то учинити и хришћани, али да је његова обавеза као муслимана да осуди све лоше што су чинили муслимани.

Он је изразио уверење да ће управо на овим просторима доћи до зближавња муслимана и православних верника. Шеих Имран Назар Хусеин је у ранијим интервјуима предвиђао стварање савеза православаца и муслимана.

Посебно је осудио што је Османска империја највећу православну цркву, Аја Софију, претворила у џамију истичући да је то супротно Курану који учи да се цркве и синагоге морају чувати.

Он предвиђа да ће Константинопољ бити ослобођен, да ће му бити враћено име Константинопољ, а да ће тада муслимани морати хришћанима да врате Аја Софију и да се извине за оно што су урадили са том црквом.

– Оног дана када Константинопољ буде ослобођен, тог дана ћемо вратити ту цркву православном хришћанском свету, извинићемо се православном хришћанском свету што смо је претворили у џамију а има града ће бити враћено у Комстантинопољ – рекао је он и објаснио да је чак и пророк Мухамед тај град називао Констанитнопољ и да име града није смело да се мења – јасан је Хусеин.

 

 

Извор: Балкан инфо