Србија

ШЕШЕЉ О АРКАНУ БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Оно што је испричао о команданту „Тигрова“, МАЛО КО У СРБИЈИ ЗНА!

Досије Државне безбедности (ДБ) о бившем команданту Српске добровољачке гарде Жељку Ражнатовићу Аркану, који је Курир недавно ексклузивно објавио, допринео је томе да Хашки трибунал ослободи Јовицу Станишића, бившег шефа Службе државне безбедности, и његовог помоћника Франка Симатовића Френкија, који су били оптужени за злочине над несрпским цивилима у Хрватској и БиХ 1991-1995.

То за наш лист тврди лидер СРС Војислав Шешељ, који каже да је Хаг намеравао да Аркана употреби као „отежавајућу околност“ за многе истакнуте политичаре и војне команданте из деведесетих, али га је досије ДБ из 1991. раскринкао и показао да је радио за црногорску тајну службу, која је била против Милошевића, а не за српску, којом су тек касније руководили Станишић и Симатовић. Управо та чињеница из Аркановог досијеа њима је помогла на суду.

– Хашко тужилаштво је добило од Удбе на располагање комплетне досијее, па су онда те документе, по правилу 68, и нама достављали као потенцијални ослобађајући материјал. Један од докумената је показивао да је Аркан радио за црногорску службу ДБ крајем осамдесетих и да је по задатку најпровокативније и најекстремније пароле узвикивао на скуповима подршке Милошевићу да би се то искористило у унутарпартијским обрачунима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дакле, тај документ из ког се види да је Аркан радио за црногорску Удбу, која је била против Милошевића, те још неки документи, као и моје сведочење, помогли су на суду Станишићу и Симатовићу – каже Шешељ.

Он додаје да је имао прилику да раскринка Арканову улогу и да изнесе доказе да он никада никакве везе није имао с Милошевићем.

– Замисао је била да Аркан у процесу против Милошевића, Караџића, Младића, Станишића, мене и других буде најтежа могућа отежавајућа околност. Он је с Хашким трибуналом био ступио у преговоре да лажно сведочи против нас, а заузврат су му нудили да му смање казну, док је он тражио да га уопште кривично не гоне. Не знам после докле су у томе стигли – открива лидер СРС.

ШТА ЈЕ ОТКРИО ДОСИЈЕ ДБ О АРКАНУ

– Као малолетник био у васпитном дому
– Са 15 година силовао девојку, имао и два покушаја силовања
– Водио се као „обијач, провалник, разбојник, силоватељ“
– Радио за црногорски ДБ
– Имао задатак да компромитује Милошевића на разним митинзима
– На једном од митинга хапшен с Милошевићевом сликом и пиштољем
– Бавио се пљачкама широм Европе
– Познат и по надимцима Бомбона и Хибрид

ПОНОВО ПРЕД СУДОМ

Станишић и Симатовић су 2013. године ослобођени свих оптужби, али је Жалбено веће Трибунала ту одлуку укинуло и наложило да им се суђење понови. Ново суђење је почело у јуну ове године, када је тужилаштво у Хагу представило своју оптужницу, и то исту по којој им је суђено и први пут кад су били ослобођени.

Извор: Kurir.rs