Издвајамо Свет

ШИПТАРИ У ПЕНТАГОНУ: „Обамина“ браћа из Приштине сада и код Трампа

Фото: Јутјуб

Високи званичници Пентагона из периода администрације бившег председника САД Барака Обаме сада имају важне улоге у Савету за националну безбедност САД.

“Конзерватив ривју” пише да је саветник за националну безбедност Х. Р. Мекмастер тихо на те позиције прогурао низ званичника из администрације Барака Обаме, а међу њима су и два брата из Приштине – Јиљи и Јилбер Бајрактари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту на порталу “Медијум” из 2016. године наводи се да су браћа имала велики утицај на креирање спољне политике у претходној администрацији САД.

“Никада нисам чуо да су нека два брата играла таку важну улогу ‘иза сцене’ за Пентагон”, изјавио је једном приликом виши саветник Барака Обаме за националну безбедност Карл Вог.

У том тексту се истиче да Јилбер Бајрактари путује широм света и присуствује свим састанцима Пентагона о питањима спољних послова.

Како пише “Медијум”, Јилбер је био заменик шефа кабинета некадашњег министра одбране САД Еша Картера и радио је на развијању спољне политике САД, нарочито према Ираку и Ирану.

Осим тога, радио је и на контроверзном нуклеарном споразуму САД и Ирана.

Његов старији брат Јиљи био је раније специјални саветник заменика секретара у Пентагону Роберта Ворка и његов посао је био ”да осигура да се визије званичника Обамине администрације испуне”.

Међутим, неколико месеци након тог текста на “Медијуму” о браћи из Приштине на високим позицијама, нови председник САД постао је Доналд Трамп и демократе више нису биле на власти.

Ипак, Мекмастер је недавно прихватио низ Картерових протежеа из Обамине администрације и поново их довео на власт.

Јиљи је тако сада блиски Мекмастеров сарадник, нешто попут његовог шефа кабинета и он прегледа све захтеве пре него што дођу на Мекмастеров сто. Његов брат Јилбер је виши директор за политику у Савету за националну безбедност САД.

Амерички медији наводе и да су њих двојица у САД дошли из “ратом разорене Приштине” 1999. године, када су били у двадесетим.

Млађи брат Јилбер је завршио Принстон, радио је у Ираку са бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а у Ирану са Белом кућом и Министарством одбране. Јиљи Бајрактари је завршио Харвард и бавио се Авганистаном и Индијом.

Држављани САД су постали 2004. године, а три године касније већ су постали јавни службеници.

 

 

Извор: Б92