Свет

Шокантно откриће! Омча се стеже: „Америку чека војна катастрофа невиђених размера“

Вежба војске САД (фото:Јутјуб)

„Ситуацију на Корејском полуострву карактерише невиђени ниво напетости, постоји све већа опасност од суноврата ка ничим изазваном сукобу, али који може да почне због случајних околности“, изјавио је у интервјуу за Спутњик специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Олег Бурмистров.

Према речима Бурмистрова, у Североисточној Азији налази се „толика количина различитог оружја, да тај регион сам по себи представља буре барута“.

– Због тога, чак и као резултат случајних инцидената, може да започне ланчана реакција ратних сукоба. Реализација „војне опције“ САД за Северну Кореју довешће до катастрофе невиђених размера, јер је регион Североисточне Азије, конкретно Корејског полуострва, најмилитаризованији регион на свету – сматра руски дипломата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не ради се само о великом војном сукобу, већ и о сукобу који потенцијално има нуклеарну компоненту. Спроводећи војне вежбе, Вашингтон провоцира Пјонгјанг на даље кораке који би могли да доведу до потпуног економског ембарга Пјонгјанга – упозорава Бурмистров.

– Стиче се утисак да САД не само што тестирају снагу Севернокорејаца, не само да се играју са ватром, већ као да се намерно провоцира Пјонгјанг како би предузео даље кораке који би могли да доведу до стезања санкционе омче и тоталне економске блокаде – истакао је он.

Северна Кореја се протеклих година бави развојем интерконтиненталних балистичких ракета и нуклеарних бојевих глава, позивајући се на претњу која долази од САД. Последњу пробу ракете „Хвасон 15“, која би, наводно, могла да погоди мету на удаљености до 13.000 километара, Северна Кореја је извела 29. новембра.

Пјонгјанг је саопштио да сада има могућност да изведе нуклеарне нападе на целу територију Сједињених Америчких Држава.

Извор: rs.sputniknews.com