Србија

ШОКАНТНО: Србија пуна опасног отпада

Горан Триван, министар за заштиту животне средине, упозорио да оваквих опасних депонија у Србији има још и позвао све који примете сумњив отпад да јаве

Отпад који је пронађен у селу Вукићевица код Обреновца, који је у 89 бурића крио Зоран Марковић, високо је токсичан и изузетно канцероген, показале су анализе, а то је јуче на дивљој депонији потврдио професор Илија Брчески, стручни сарадник Института МОЛ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Од 15 узорака, 11 је канцерогено и токсично, а четири су инертна, што не значи да смеју да се противзаконито одлажу, већ морају да се прерађују. Овај отпад је нека врста бомбе која би деценијама загађивала подземне воде. У отпаду су нађени деривати бензола, бензена и трихлоретиленyа, који је веома тешко разградив. Реч је о индустријском отпаду који долази из уља и мазива. Његова основна токсична особина је да се шири кроз подземне воде и тако доспева до људи и животиња – рекао је професор Брчески и додао да медицинског отпада није било.

Горан Триван, министар за заштиту животне средине, упозорио је да оваквих опасних депонија у Србији има још и позвао све који примете сумњив отпад да јаве.

– Намера је била да се овај отпад овде сахрани. Задовољан сам што смо спречили катастрофу и једва чекам да се заврши истрага и да се утврди одакле је стигао. Тровање земљишта, подземних вода и грађана се мора зауставити одмах! Држава неће толерисати угрожавање животне средина и загађење због неодговорног понашања појединца. Док не добијемо анализу, грађани не треба да користе воду из бунара – рекао је Триван.

Онколог др Синиша Радуловић каже за Курир да се бензен налази на званичном списку канцерогених материја.

– Без дилеме, бензен је веома опасан. Канцероген је и катастрофално је имати га у близини, а никако не сме да дође у контакт с кожом или да га неко преко загађене воде унесе у организам. У експериметналној медицини бензен се даје животињама да им изазове тумор. Срећа је што је депонија на време откривена – каже др Радуловић.

Подсетимо, власник фирме „Нитор транс“ Зоран Марковић ухапшен је јер је 25 тона отровног отпада нађено на његовој приватној парцели. Како се процењује, он би од тог нелегалног отпада зарадио око три милиона динара или око 25.000 евра.

Општински јавни тужилац Данијела Синђелић рекла је да се још вештаче узорци отпада и да ће тужилаштво наставити да обавештава грађане.

– У зависности од квалификације кривичног дела, минимална казна може да буде новчана и пет година затвора – рекла је Синђелићева.

Мирослав Чучковић
НАС САМО НЛО НИЈЕ НАПАО

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, каже да је противзаконито одлагање отпада у Вукићевици откривено 1. августа, на основу пријаве грађана, и да су надлежни одмах кренули у истрагу.

– Није тема за шалу, али морам да кажем да нас у Обреновцу једино још НЛО није погодио. Свакога дана становницима довозимо цистерне с пијаћом водом да не би користили бунарску, док не стигну резултати анализа – рекао је Чучковић и додао да у овом селу мештани и иначе немају воду, већ добијају цистерну два пута недељно.

 

Извор: Kurir / Silvija Slamnig