Србија

ШОКАНТНО! ТИТОВО БЛАГО ОГРОМНЕ ВРЕДНОСТИ УКРАДЕНО ИЗ ВИЛЕ МИР: Сумња се на Слобу и Миру!

Неке ствари, којима се губи траг након што се тамо уселио Милошевић, немају цену. Ту је био коринтски шлем из 7. века пре нове ере и вредна египатска сфинга, наводи Живко Брковић

Државна вила Мир на Дедињу и неколико објекта у њеном комплексу били су пуни вредних уметнина и експоната, али им се губи сваки траг након што се ту 1999. уселио тадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић са супругом Мирјаном Марковић. Ни данас се не зна шта је било с тим благом које има непроцењиву вредност!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово за Курир тврди историчар уметности Живко Брковић, који каже да се председник СРЈ уселио у „заштићени простор“ у Ужичкој улици, који је тада припадао Меморијалном центру „Јосип Броз Тито“, те је зато био пун ретких експоната, од којих неки датирају још из античког доба. Ту су биле изузетно вредне скулптуре, оружје и накит, слике неких од најпознатијих сликара….

Ван контроле

– Неке од тих ствари немају цену. Користим игру речи, па кажем да све то вреди 100 милијарди долара. Чињеница је да се највећем броју тога губи траг након што се тамо уселио Милошевић, који је прешао у круг који су чиниле гробница, маузолеј, неколико објеката и музеја… А међу имовином је био, рецимо, коринтски шлем из 7. века пре нове ере, који је Тито добио на поклон од грчког краља Павла. Његова вредност је непроцењива. Затим, много је вредна и сфинга која је добијена од египатског председника Насера – наводи Брковић и додаје:
– Уметничка дела и друга добра су, након Милошевићевог усељења, остали ван контроле стручних служби, па су лако могли да буду продати, опљачкани… Још тада сам писао надлежнима и тражио одговор, писао сам и отворена писма, али одговор никада нисам добио. До данас влада ћутање о овом питању – каже Брковић. Зато је, додаје он, и даље непознато да ли је државно благо негде измештено и сачувано или је разграбљено и продато.

Иначе, вила Мир је зидана седамдесетих за председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, али он није стигао да се усели у њу. После његове смрти, постала је део Меморијалног центра „Јосип Броз Тито“ (25. мај) и ту су били изложени Титови лични предмети, оружје, археолошка збирка, те поклони које је Маршал добијао широм света – од коњичке сабље с дршком која је украшена брилијантима, затим сервиса за кафу од злата и сребра, па све до дела Паје Јовановића или Саве Шумановића.

Јованка тражила део

Власт је деведесетих препарцелисала ту имовину, подигла зид насред Меморијалног центра и одвојила вилу Мир, у коју се касније уселио Милошевић. Великом делу блага се потом губи траг. Титова удовица Јованка Броз је тражила део те имовине, али ништа није добила.

Била суђена Слоби
ТИТО И ЛИЛИЋ НИСУ УШЛИ У РЕЗИДЕНЦИЈУ

Тито је преминуо 1980. године и није стигао да се усели у вилу Мир, која је била планирана за његову резиденцију. Деведесетих се шушкало да ће се у њу уселити тадашњи председник СРЈ Зоран Лилић, али до тога ипак није дошло. На крају је ту живео Милошевић са породицом, а ту је и ухапшен 2001.

ШТА ЈЕ БИЛО У УЖИЧКОЈ 15

археолошка збирка, скулптуре, оружје, накит, слике највећих сликара, златни и сребрни сервиси за кафу, поклони које је добијао Тито, египатска сфинга, коринтски шлем из 7. века пре нове ере, коњичка сабља са брилијантима

 

Извор: Kurir.rs