Србија

ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ СЕРГЕЈА ЛАВРОВА: Ево шта чека Србију због притиска Америке!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, изјавио је јуче да САД настављају притисак на Србију да изабере ЕУ или Русију и да су исте такве поруке стизале Украјини пре избијања рата у тој земљи.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ове његове речи, сматрају саговорници Курира, треба озбиљно схватити јер представљају упозорење да се и Србији може десити украјински сценарио.

Мешање Америке

Лавров је у разговору за Спутњик навео да је изјава заменика државног секретара САД Брајана Хојта Јија – да Србија направи избор у спољној политици, али и да Америка подржава пут Србије у ЕУ – мешање у унутрашња питања једне земље.

– Недавно је у Србији боравио заменик државног секретара САД Брајан Хојт Ји, који је рекао да Београд мора да направи избор – или ЕУ, или Русија, као да је немогуће имати пријатељске односе и с једном и с другом страном, као и да Америка апсолутно подржава европски избор Србије.

Зар то није мешање у унутрашња питања једне земље? – упитао је Лавров и подсетио да су сличне изјаве стизале и из ЕУ 2004, када се у Кијеву одвијао први Мајдан. – Тада је и Украјини речено да мора да направи избор – или са Русијом, или са Европом.

Хојт Ји је приликом посете Београду критиковао балансирање Србије између Русије и ЕУ и поручио да Србија не може да седи на две столице, нарочито ако су тако далеко. Ова претња, као и прогноза Сергеја Лаврова, озбиљно су упозорење за власт у Србији, тврде политички аналитичари.

Аларм

Живадин Јовановић, бивши шеф дипломатије, каже да је овом поруком Лавров алармирао владајућу гарнитуру: – Лавров је упутио упозорење, скренуо пажњу руководству Србије на опасности од мешања страних представника у унутрашње односе Србије. Мислим да то што је рекао има основа. Треба над тим да се замислимо.

Према речима Бранка Радуна, Русија покушава да контрира америчком мешању у дешавањима на Балкану, али је питање колико Вашингтон занимају речи Сергеја Лаврова:

– Руси изгледа знају нешто о америчким плановима у Србији. Ево, Македонија је најсвежији пример.

МОСКВА ПРАТИ ЗБИВАЊА У СРБИЈИ

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић оцењује да је ова изјава министра Лаврова још једна у низу потврда да званична Москва пажљиво прати дешавања у Србији и да неће одустати од намере да Србију, што је могуће више, удаљи с евроатлантског пута: – Отуда је веома опасно правити паралеле с Мајданом, а сви заједно можемо се запитати да ли нам то министар Лавров шаље неке скривене поруке.

 

Извор: Kurir.rs