Свет

ШОК ОТКРИЋЕ: Руска војна вежба била је припрема за БРЗИНСКУ ИНВАЗИЈУ и напад на ОВЕ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ!

Велика руска војна вежба “Запад 2017” ни у ком случају није била вежба “борбе против тероризма”, како је званично саопштено, већ симулација конвенционалног рата с НАТО у Европи, пише немачки “Билд”, позивајући се на изворе из неименоване западне обавештајне службе.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Основни сценарио, тврде извори, било је заузимање Балтика за само неколико дана, а руска војска је наводно вежбала и изненадни напад („шок-кампању“) на западноевропске чланице НАТО-а, попут Немачке и Холандије, али и Пољске, Норвешке и неутралних држава Шведске и Финске.

Освајање балтичких земаља за неколико дана

Два извора тврде да су оружане снаге Кремља вежбале “заузимање региона НАТО који је са руског становишта најосетљивији” – три балтичке државе. Истовремено, Русија је вежбала “натурализовање, односно стављање под сопствену контролу аеродрома и лука (балтичких држава) како би се онемогућило пристизање појачања из других чланица НАТО-а.

Симулација бомбардовања Западне Европе, пре свега Немачке

Обавештајни извори откривају да су “авиони дугог долета руске авијације два дана учествовали у вежби и извели симулацију надлетања Балтичког и Северног мора. Вежбали су бомбардовање западноевропских циљева и приближили се немачкој и данској обали са Северног мора, као и са Балтичког мора, из правца шведског, финског и пољског копна.“ Део вежбе су биле и симулације ваздушних удара из стратешког бомбардера Ту-95, ловачких авиона и авиона танкера, преноси “Билд“.

Авиони су вежбали испаљивање ракета и крстарећих пројектила и вратили су се у базе пре него што су стигли до обала чланица НАТО. У случају стварног напада, циљеви би били “инфраструктура од кључног значаја, дакле аеродроми, луке, електроводови итд, како би се изазвао ефекат шока у дотичним земљама и како би становништво тражило од влада “да се не мешамо и да се радије побринемо за мир”.

У случају рата, циљ Русије био би да “спречи НАТО армије да предузму војне мере, пошаљу трупе и врате подручја у балтичким земљама које су заузели Руси”, наводе извори обавештајне агенције. Због тога би немачке поморске базе на Балтичком и Северном мору били главни циљеви таквих ваздушних напада.

Вежбе на Балтичком мору против подморница, бродова и авиона НАТО-а

У циљу слабљења капацитета НАТО у случају свеобухватне копнене офанзиве на Естонију, Летонију и Литванију, маневар је обухватао и “вежбе за одбрану од подморница и противваздушну одбрану на целом Балтичком мору”.

Тежиште је било на Басену Готланд, где је руска ратна морнарица вежбала операције противваздушне, противбродске и одбране од борбених ронилачких јединица. Циљ тих вежби је очигледно било уништавање оружаних снага НАТО у Балтичком мору, које би могле да стигну у воде балтичких земаља и њихове луке и пружиле подршку нападнутим НАТО савезницима.

Проба напада на Финску, Шведску и Норвешку

Извори неименоване западне обавештајне службе наводе да би у случају стварног рата против НАТО, и Шведска и Финска биле нападнуте. И ти напади су наводно били саставни део вежбе у септембру. У случају рата с НАТО, Русија не би очекивала да ће Шведска и Финска остати неутралне, иако не припадају савезу. Стокхолм и Хелсинки и одобрили би НАТО коришћење њихових аеродрома итд – наводе извори.

Због тога би већина аеродрома у Шведској и на југу Финске била нападнута ракетама Искандер. Норвешки лист „Алдример“ извештавао је у октобру, позивајући се на шест извора из норвешких кругова одбране, да је Русија у оквиру маневара Запад 2017. вежбала и бомбардовање и инвазију Спицбергена у Баренцовом мору, те да су у тим вежбама учествовали бомбардери Ту-95 и Ту-22м3 и 50 бродова.

Шта би могло да изазове рат између НАТО и Русије?

Извори за „Билд“ кажу да би рат Русије и НАТО могла да изазове тзв. “обојена револуција”, на пример, у Белорусији и другим постсовјетским државама. Таква револуција, која би у очима Русије, наравно, била “завера ЦИА”, могла би да изазове мешање Русије. Уколико би се умешале и САД или нека друга НАТО земља, то би могло да буде полазиште за сценарио који је био предмет војне вежбе у септембру – преноси „Билд“, позивајући се на изворе.

Све у свему, војна операција у балтичким земљама била би “операција реаговања”, то јест, “Путин би се осетио озбиљно угроженим када су у питању његови интереси”. Другим речима, сценарио који је Русија вежбала био би изазван војним сукобом унутар “националне интересне сфере” коју је Русија сама дефинисала, на пример, у Белорусији, Украјини или Грузији.

 

Извор: Blic.rs