Регион Свет Србија

ШТА САД ЖЕЛЕ СА НАМА: Ово су кључне поруке из Вашингтона СРБИЈИ И СУСЕДИМА

После вишедневне конференције америчког Атлантског савета у Вашингтону, више нема дилеме да Сједињене Америчке Државе (САД) имају озбиљне намере са Балканом.

Шта је посреди конкретно, непознаница је, али како се могло чути од највиших званичника, САД ће да наставе сарадњу са партнерима у ЕУ како би омогућили стабилност, просперитет и демократију на Балкану. Ово је још једна, веома експлицитна потврда да Америка не само да посматра, него и да активно учествује у свим догађајима на овим просторима.

Чини се да су по први пут амерички званичници били поприлично отворени када је реч о Србији, али и читавом региону, који је позвао да напусти “старе анимозитете да би се одржао мир”.

– САД признају крхкост Балкана и наставиће да сарађују са партнерима у ЕУ да би довели стабилност, просперитет и демократију у регион. Људима балканских земаља кажемо да напусте старе анимозитете, тако да се мир може одржати – поручио је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидери да испуне своје обавезе

Још експлицитнији био је заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји, који ускоро преузима амбасадорско место у Македонији, и који је навео да политика стратешког стрпљења на Балкану не функционише. Између осталог, навео је он, треба редефинисати партнерства у региону, а имао је и поруку за актуелне лидере.

– Партнерства би требало да буду двосмерна: са очекивањем да ће међународна заједница пружити финансијску, техничку, моралну и другу помоћ, а да ће лидери у региону испунити своје обавезе – нагласио је Ји.

А шта заправо желе САД, откуд појачано интересовање за Западни Балкан, и да ли је посреди искрена брига или је реч о још једном покушају да се руски утицај на овим просторима, ако не сузбије, онда сведе на минимум?

– У последњих неколико година примећен је јачи утицај Русије на Западном Балкану, као и у Украјини и Балтику. Покушај пуча у Црној Гори је најдраматичнији пример, али је и широм региона примећена широка кампања ширења лажних вести, унижавања прозападне политике и лидера. Слабост институција, демократске слабости, корупција, етничке победе… Све то помаже Русији – навела је Моли Монтгомери, специјална саветница за Европу и Русију у канцеларији потпредседника САД.

Иако није ништа ново, управо ово би могла да буде једна од порука, али и јасан интерес највеће светске силе на овим просторима.

Руски утицај

– И Вашингтон и Брисел, па и поједине државе ЕУ, су забринуте око руског ангажмана на Балкану, поготово у виду даље агресије Русије над Украјином, руских малверзација током америчких избора и Брегзит референдума. Међутим, евроатлантски пројекат на Балкану се не може разумети само кроз ову призму – каже Јасмин Мујановић, саветник у “Ист Вест институту”.

Он наводи за “Блиц” да не очекује значајно “појачање” америчке политике у региону, нарочито ако се узме у обзир криза која је настала унутар америчких институција, поготово у Стејт Департменту, након доласка нове администрације.

– Ипак, лично мислим да ће Вашингтон извршити једну врсту притиска на Грчку, и да ће се с тим коначно отворити врата НАТО-а за Македонију. То исто би требало да се догоди у БиХ али ће тај процес, због опструкције из Бања Луке, још потрајати – тврди он.

Сви шефови дипломатија у Вашингтону

Синхронизација, координација и унапређење сарадње нове администрације са Европом и Западним Балканом – тако би у најкраћем могло да се схвати све што се ових дана могло чути од америчких званичника.

Добро познати Американац је нови амбасадор САД у Македонији
Како за “Блиц” наводи Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске студије, још једна је врло занимљива ствар у Вашингтону ових дана: на једном месту, јуче се нашло шест министара иностраних послова из региона.

– Кључна порука је да земље Западног Балкана треба да подрже САД, како би Америка помогла нама. Нису крили да им је то интерес. Безбедност, борба против корупције, економија региона… То су за њих кључни интереси – наводи она.

Милићева, која такође борави у Вашингтону, наводи да је њен утисак био и то да је у неколико наврата подвучено да нема толиког раздвајања између евроитеграција и НАТО.

– Сви они који мисле да се САД немају везе са евоитеграцијама се варају, јер су њихови притисак и подршка неупитни. Говорило се и о томе да се геополитичка динамика убрзава, и да то на све има утицаја. Ту је питање Украјине које се захуктава, руски утицај на Балкану… – наводи она.

Међутим, истакла је и да је САД помало засметало то што се у америчкој помоћи и подршци у Србији мало зна.

– Као да је показана доза фрустрације што им се на то што раде не одговара на адекватан начин – прича она.

Директорка Центра за евроатлантске студије наводи и још једну занимљиву поруку од једног америчког конгресмена.

– Реако је: ако желите да ваша деца остану у региону, пођите за нама. То се односи на младе људе и њихово напуштање не само Србије већ и осталих земаља – истакла је она.

Извор: Blic.rs