Избори Издвајамо Србија

Ђилас: Најважнији избори за Србију још после 5. октобра

Ово су најважнији избори после 5. октобра јер, где год да се окренемо, земља и овај град иду уназад и у погрешном смеру, каже бивши градоначелник Београда Драган Ђилас, који на предстојећим градским изборима поново претендује на ову функцију.

– Надам се да ће сви политички актери, удружења и грађани који желе да се побољшају услови живота у Београду схватити колико је важно да мотивишу људе око себе да не остану код куће у дану избора, и да се после годинама кају – наводи он у новогодишњем интервјуу за „Данас“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Промене крећу из Београда

Каже и да су увек све промене кретале из Београда, и да очекује да ће тако бити и овог пута.

– А када се то деси, за дочек нових година нећемо трошити више од сто милиона динара колико троши ова валаст, него онолико колико смо потрошили рецимо 2013. године, седам милиона динара – наводи он, истакавши да би трпео озбиљне последице да је за време свог мандата донео одлуку да Град шест месеци плаћа изнајмљивање расвете и троши струју.

Ђилас је најавио да би, ако постане градоначелник, преиспитао уговор о Београду на води. По његовим речима, прва асоцијација на овај пројекат увек ће бити случај Савамале и Херцеговачке улице, „и чињеница да је тог дана Србија престала да постоји као правна држава“.

Линија метроа од „нигде“ до „нигде“

Говорећи о изградњи метроа, Ђилас каже да је одлука да се заустави пројекат изградње прве линије метроа од Устаничке до Земуна, за коју је био урађен пројекат и обезбеђено финансирање од француске државе и Европске банке за обнову и развој, велики проблем.

– Тим пројектом је руководила међунардона радна група састављена од стручњака за метро и урбаниста, док је на челу нове радне групе Синиша Мали који жели да прву линију гради из Макиша, где нема ништа, преко Београда на води, где такође нема ништа, до Аде Хује, где је поново ништа – каже Ђилас.

Никада се не бих поредио са Малим

Рекао је и да се никада не би поредио са човеком (актуелни градоначелник Мали) кога „баш брига када људи са фантомкама везују Београђане и са багерима руше приватну имовину“, као ни са човеком „који је укунуо бесплатне уџбенике, помоћ породиљама, трећи покушај вантелесне оплодње, тринаесту пензију…“.

– Никада се не бих поредио са неким чија су визија јарболи од два милиона евра, кич фонтана, и неким ко раскопа цео град у исто време, и тако покаже да га није брига за опроблеме грађана које то изазове – наводи Ђилас.

У програму који има на уму за престоницу, наводи бесплатна обданишта и уџбенике, 13. пензију за пензионере, поомоћ за младе при оснивању породице, безбеднији град, професионални менаџмент у градским предузећима…

Србија најзадуженија

С обзиром да је оптуживан за велика дуговања која је, наводно, оставио у Београду, Ђилас истиче да су и Фискални савет, „па чак и сам министар Душан Вујовић, објаснили да је дуг Београда онакав какав сам ја одувек тврдио – 400 милиона евра“.

– Међутим, прочитао сам и да је Србија сада најзадуженија, јер је дуг са 15 милијарди за пет година повећан на 24 – каже он.

Уништене институције

Наводи и да Скупштина Србије данас личи на циркус, свако ко другачије мисли пролази кроз хајку, да су „људи попут Милована Бојића и Милорада Вучелића постали симбол ове власти“, а за то време лекари, професори и научници одлазе из земље, „па неће имати ко да нас лечи и да нам образује децу“.

– Све институција од правосуђа до Универзитета су уништене – каже он.

Ђилас наводи и да верује да се бирачи у Београду не могу поткупити „ланч пакетима, ботовским сендвичима, медијским манипулацијама и заплашити претњама“.

– Верујем да је највећи број људи имун на изборни образац који ова власт примењује свуда по Србији – наводи он.

О Мишковићу

Бивши градоначелник каже да је своју фирмуи продао пре три године, и да излазећи из бизниса није имао потребе да се виђа ни са водећим привредницима Србије, „а Мирослав Мишковић то свакако јесте“.

Казао је и да верује да се Саша Јанковић искрено залаже за добробит Србије и његова подршка, „као уосталом и свих осталих, јесте храбра одлука јер је јасно како ће се режим обрачунавати са свима који ме подржавају“.

Са Тадићем иста уверења, са Шапићем разговор

Говорећи о подршци бившег саборца и председника Србије Бориса Тадића, Ђилас наводи да сви заједно верују да треба сменити актулени режим.

-Јесмо потекли из исте странке, делимо иста уверења, али често имамо разлилите идеје како неки проблем решити. Београдска идеологија нам је заједничка – каже Ђилас.

Најављује и да ће разговарати са Александром Шапићем који је био његов сарадник, како да „заједно вратимо овај град на место које заслужује“.

– Надам се да не верује да то може постићи у каолицији са СНС – навођи Ђилас.

Никад лоше о ДС

Истиче и да о ДС никада лоше не би говорио, да је та странка важна за политички живот Србије, као и да у њој и даље има велики број квалитетних и паметних људи који могу допринети развоју Србије.

Фото: Јутјуб

Извор: Blic.rs