Издвајамо Регион

ЂОРЂЕ ИВАНОВ: Србија, Македонија и Грчка треба да саграде БАЛКАНСКИ канал Дунав-Морава-Вардар, како би спречили…

МАКЕДОНСКИ председник Ђорђе Иванов поздравио је данас конструктивност у погледу мера за изградњу поверења са Србијом и истовремено позвао на обогаћивање тих односа новим садржајем.

„Нема боље мере изградње поверења у региону од изградње Балканског канала Дунав-Морава-Вардар. Тај канал ће заувек променити наш регион и побољшати живот наших грађана. Подржавам ту идеју и већ сам о томе разговарао са српским председником (Александром Вучићем) и грчким премијером (Алексисом Ципрасом)”, рекао је Иванов.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, он је већ позвао владу у Скопљу да оснује тим експерата и да почне да ради са српским и грчким званичницима на реализацији тог пројекта.

Иванов је рекао да Македонија још чека доказе од званичног Београда о, како је рекао, наводним офанзивним акцијама обавештајних служби против српских дипломата.

„У нашим односима са Србијом имали смо превару обавештајних служби”, рекао је он подносећи годишњи извештај посланицима у Собрању, преноси МИА.

Са друге стране, косовска влада је одлучила да додели финансијску помоћ актерима ангажованим за насилна и терористичка дела у Гошињу и Куманову, рекао је Иванов и запитао се да ли је то можда начин на који косовска влада жели да изрази захвалност за прихват више од 350.000 избеглица са Косова 1999. године или признавање независности Косова.

„Лидери региона морају да науче лекцију из свега овога. Неопходно је пазити на сваку изговорену реч, избегавати оштру реторику. посебно у предстојећем периоду, када многе земље у региону улазе у нови изборни циклус. Популистичка гледишта могу узроковати политички земљотрес у целим региону”, рекао је Иванов.

Он је оценио и да живимо у времену лажних медијских реалности, као и да у Македонији постоји рат коришћењем лажних вести, где су интернет и емитовање порука намењених одређеној публици нови инструмент који се користи за обликовање јавног мишљења и утицаја на изборне резултате.

„Лажне вести, гласине и планирано цурење информација разједају наше институције, У последње три године, више од 30 одсто идентитета наших обавештајних агената је откривено, што је изазвало штетне последице у смислу неуспелих послова у земљи и иностранству, угрожавања живота и уништавања агенцијске мреже за прикупљање података”, рекао је Иванов.

 

 

Извор: Тањуг