Регион

​НАТО: МЛАДИЋЕВ ШТАБ СРПСКА ДА ПРЕДА САРАЈЕВУ! Русија ставила вето, Бањалука одбија да преда војну имовину РС!

Република Српска мора испоштовати обавезујуће одлуке судова БиХ кад је реч о „перспективној војноој имовини“ укључујући и локацију у Хан Пијеску, поручују НАТО чланице у Савету за спровођење мира у БиХ. У Хан Пијеску је, подсетимо, био главни штаб ВРС и командно место генерала Ратка Младића током рата у БиХ

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Високи представник за државну заједницу БиХ, Валентин Инцко рекао је данас „да у БиХ нема потребног напретка да би ОХР био затворен“ и истакао да текст коминикеа са седнице Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ није подржао представник Русије.

НАТО чланице Управног одбора ПИЦ-а и Јапан позивају власти да спроведу Ревизију одбране БиХ, донесену у децембру 2016. године, да модернизују институције и потенцијале ове државе из домена одбране, те да изврше књижење перспективне војне имовине у оба ентитета.

Власти Републике Српске морају испоштовати обавезујуће одлуке судова БиХ у предмету који се односи на локацију перспективне имовине у Хан Пијеску, каже се у саопштењу НАТО чланица у Савету за спровођење мира у државној заједници БиХ.

Сви представници земаља су потписали и потврдили текст коминикеа, осим Русије.

Подсетимо, НАТО алијанса захтева да се војни објекти Републике Српске укњиже на Сарајево, што је један од услова за приступ НАТО-у.

Такође се даље наводи: „Што се тиче навода из Закључка НСРС од 7. новембра 2017., Управни одбор ПИЦ-а је поновио да, у складу са Општим оквирним споразумом за мир, суверенитет и државност почивају на држави Босни и Херцеговини, те да БиХ није заједница држава. Република Српска је саставни ентитет државе Босне и Херцеговине, а не држава сама по себи. Управни одбор је подсетио да спољна политика и захтеви за чланство у међународним организацијама и институцијама спадају у искључиву надлежност државних институција“, каже се у документу.

Валентин Инцко, аустријски политичар, којем је дужност да прати провођење Дејтонског мировног уговора, меша се у унутрашњу политику Републике Српске, те на сваки начин покушава да земљу увуче у НАТО, а своје антисрпске ставове истиче при сваком извештају или јавном наступу.

По доношењу Резолуције у Народној Скупштини Републике Срспке о војној неутралности он је изјавио: „Мировни споразум, а самим тим и Устав, имају примат над било којим актом који је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

– Народна скупштина Републике Српске нема законска овлаштења да тај Споразум тумачи на начин да намеће обавезе званичницима на државном нивоу – рекао је Инцко.

Недавно је због његовог понашања, заменик сталног представника Русије у УН, Владимир Сафронков оптужио Инцка на седници СБ УН за „србофобију и губитак контакта са реалношћу“, називајући Инцков извештај као „напристраснији и најнеобјективнији“ за протеклих осам година.

Недавно је Дан Републике Српске упоредио и са нацистичком творевином НДХ, а једна од највећих претњи је била војна интервенција ако Срби пређу црвену линију.

 

Извор: Vostok.rs