loading...
Србија

БРИТАНСКИ НОВИНАР ИСКРЕН: Растурили су нас због империјалних тежњи Америке

Pixabay.com

Сви проблеми у региону произлазе из насилног распада мултиетничке Југославије, што је процес који су западне силе подржавале, па и активно охрабривале.

 

То се наводи у коментару британског новинара Нила Кларка, преноси Спутњик.

Све потенцијалне кризе које сада прете Балкану нису кривица руске политике него су “последице ранијих америчких и западних интервенција и кампања”.

Док се данас брани постојање и територијални интегритет Босне и Херцеговине, поставља се питање зашто је Америка подржавала независност Косова и право на самоодређење тамошњег албанског становништва.

“Зашто онда није био важан територијални интегритет Југославије? Многи људи у регији носталгични су за Југославијом. Прошлогодишња анкета агенције “Галуп“ показала је да већина испитаних из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, као и 45 одсто из Словеније (која се сматра најуспешнијом од свих република насталих из Југославије), сматрала да је распад Југославије био лоша ствар”, наводи Кларк.

Југославија је народима Балкана дала не само стабилност него и економску сигурност. Имало је смисла што су народи из регије одлучили да се уједине у федералну државу.

“Југославија је постигла велике успехе у подручјима културе, спорта, уметности, образовања и људског развоја. Њено уништење било је трагедија не само за људе на Балкану него за цело човечанство”, пише Кларк.

Данас уместо јаке југословенске државе имамо низ малих, економски слабих држава на Балкану, што одговара империјалним тежњама Америке.

Једини начин да се проблеми на Балкану реше је повратак у прошлост. То би се могло остварити путем поступне реконструкције југословенске федерације, која би с Албанијом “потписала уговор о пријатељству“, а можда јој и понудила прикључивање.

“Југославија је имала смисла у 20. веку, а има смисла и данас”, закључује Нил Кларк у коментару.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

loading...