Србија

Возачи, ОПРЕЗ! Због овога ћете платити казну од 120.000 динара и важи за ЦЕЛУ СРБИЈУ

Измене Закона о безбедности саобраћаја предвиђају и драстично повећење појединих казни. Једна од предложених одредби је повећање казне у случају да не желите да одате особу која је возила ваше возило, а камера ју је снимила.

У досадашњој пракси возачи су се на разне начине довијали да избегну казну, чак су и пријављивали чланове породице који имају дозволу, а не возе – не би ли тиме смањили број казнених поена и избегли забрану управљања возилом. Нови предлог је да казна за прикривање починиоца буде 120.000 динара, што је четири пута више него сада.
Уклолико у овом тренутку желите да заштитите особу која је возила ваш аутомобил, а начинила је прекршај, моћи ћете од неке бенигне казне, од 2.000 динара за жуту траку, доћи до казне од 36.000 динара.

Говорећи о изменама Закона о безбедности саобраћаја, Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је важно да казна погоди онога који је начинио прекршај, јер је циљ казне промена његовог понашања.

Loading...

-Ако кажњавамо некога ко није начинио прекршај, то неће погодити и променити понашање онога ко јесте начинио прекршај. Важно је да власници возила пријаве онога ко је управљао возилом- истиче Божовић.

По новоме, казна ће бити 120.000 динара.

– Циљ је да се натерају власници возила да пријаве онога ко је начинио прекршај, да их на неки начин не скривају- додао је Божовић.

МУП је покренуо и акцију скидања фолија, како се не би возили потпуно затамљени аутомобили. У последње време, у сервисе стиже око 20 аутомобила дневно са којих треба скинути фолију.

– Возачи могу имати искључиво хомологоване фолије и уверење агенције да је то возило са тим фолијама прошло одговарајућа испитивања. Све друге фолије нису прихватљиве и могу начинити проблем. Ако се сетимо неких претходних времена, можемо видети да су фолије биле проблематичне због такозваног огледалског ефекта, што је значајно угрожавало безбедност саобраћаја- рекао је Божовић.

Иначе, списак са око 60 камера који кружи у Београду није у функцији, те да ради само 14 камера које су и до сада радиле.

Извор: Srbija Danas
Loading...
loading...
loading...