Издвајамо Србија

ВУЧИЋ О КОСОВУ: Можемо да изгубимо само оно што морамо…

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је незаобилазна тема у Давосу била Косово и Метохија, поручио да је наше да пробамо да разговарамо и постигнемо компромис, те да изгубимо само оно што морамо.

„То значи да не изгубимо оно што не смемо да изгубимо, а, да то дефинишем на тај начин, изгубимо само оно што морамо. Ја мислим да је то нешто што је нормално, рационално“, рекао је Вучић у Давосу за РТС.

„Наше је да пробамо да разговарамо и да постигнемо компромис. Зато сам рекао Албанцима — ако ви говорите сваки дан и ако неки други у свету очекују да ћемо ми да дамо све, а да заузврат не добијемо ништа, а да ви добијете све, а заузврат не пружите ништа — хвала и довиђења“, истако је Вучић.

„Неки од њихових функционера су ми већ одговорили и рекли: ’У реду је довиђења‘“, навео је Вучић и додао:

„Само вас молим да ми то кажете јавно и да то кажу они који доносе одлуке а не њихови фићфирићи — ти када донесу одлуку онда ћемо да кажемо хвала и довиђења.“

На питање да ли је о томе разговарао са Јоханесом Ханом и шта је он рекао, председник Србије је навео да је европски комесар рекао да разуме позицију Србије и да зна колико нам је тешко да трпимо свакодневна понижења на различите начине, али је затражио од нас одговорност.

Он је навео да очекује наставак дијалога, да су и данашњи разговори нека форма дијалога, али је проблем да ми тражимо решење о истрази убиства Оливера Ивановића и тражимо резултате.

Вучић је подсетио да је амерички амбасадор поручио Приштини да је ово изванредна прилика да покажу резултате.

„Ако их не буде било, посумњаћемо да неко од почетка није ни желео да се до резултата дође“, рекао Вучић.

Председник Србије је навео да би, уколико се не постигне решење за КиМ, то сматрао неком врстом политичког пораза, уз опаску да ће кад-тад то морати да се реши, а да би све било губљење времена следећих 10-15 година.

„Знам да су се у Србији спремили, зашиљили оловку, неки да опсују, неки да ми скину главу — није то проблем. Само ви свој посао заједно радите јер шта год урадим и како год, они ће да критикују. Али је важно како ће се то мерити у будућности и шта ће томе да говоре наша деца“, рекао је Вучић.

 

 

Извор: Тањуг