Издвајамо Русија

ЗАПАД СТРЕПИ ОД ЊЕ: Руска ракета РВВ-АЕ која од ловаца прави убитачне борбене машине

Р-77 представља руску ракету средњег домета „ваздух-ваздух“. Опремљена је активном моноимпулсном радарском главом за самонавођење. Развили су је ракетни научници из компаније „Вымпел“. Усвојена је у наоружање 1994.године. Ознака РВВ-АЕ користи се за верзију ове ракете које је намењена експорту.

Њена основна намена је борба против широког спектра ваздушних циљева, као што су авиони, хеликоптери, ракете „земља-ваздух“ и „ваздух-ваздух“. По својим укупним карактеристикама ради се о изузетно ефикасном оружју за успостављање пуне ваздушне доминације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За њу нема ограничења у употреби, без обзира на доба дана (дан/ноћ), сложене метереолошке услове, активно ометање од стране непријатељских противелектронских средстава. Вероватноћа уништења циља на максималним даљинама које су пројектоване за ову ракету, и то у сложеним временским условима и масивном дејству средстава за ПеБ непријатеља, износи 0,6-0,7. Дакле, са две лансиране ракете може се рећи да би погодак био неизбежан, а циљ уништен.

Ракету погони ракетни мотор на чврсто гориво, који јој обезбеђује заиста чудовишно убрзање од момента лансирања до достизања максималне брзине лета. Максимална брзина ракете је око 4 маха ( 4,250 км/ч). Њена јединствена конструкција, са препознатљивим решеткастим стабилизаторима, даје јој изузетну енергетско-кинетичку и аеродинамичку способност за ефективну борбу против изразито маневришућих циљева.

До циља се наводи комбинованим путем. На почетку путање и током лета ка циљу, ракета се наводи инерцијално са радио-корекцијама у правцу озраченог циља. На последњем сегменту путање, које износи отприлике око 15-16км од циља, активна радарска глава за самонавођење детектује и захвата циљ и потом самостално управља ракету ка њему, без икакве асистенције пилота. Интересантно је напоменути да се у условима интензивног противелектронског дејства непријатеља, када је максимално отежана комуникација између ракете и авиона који је лансирао ракету, сама ракета ка циљу наводи путем специјалних путања лета које су имплементиране у њен софтвер тако да је заиста јако тешко збунити ову ракету док она граби ка свом плену.

Када ракета дође у непосредну близину циља, она се активира помоћу неконтактног самодетонирајућег ласерског упаљача. Поред овог упаљача ракете Р-77 су опремљене и са контактним упаљачима који се активирају у случају када ракета евентуално промаши циљ и падне на земљу или водену површину.

На њој се налази шипкаста бојева глава тежине 22 кг, која се састоји од микрокумулативних елемената. Њена детонација ствара такав ефекат расипања микрокумулативних елемената, да она буквално расеца аеродинамични објекат на више делова. Ове бојеве главе су посебно ефикасне када треба да се оборе по димензијама мали, брзи, изузетно маневришући аеродинамички циљеви попут противничких ракета.

Поред основне верзије ове ракете, руски конструктори су развили и неколико њених модификација. Већ сам напоменуо да се из базичне верзије ракете Р-77 (К-77) развила експортна верзија ракете ознаке РВВ-АЕ.

Нешто касније Руси су развили модел ракете РВВ-АЕ-ПД на коју је уместо мотора на чврсто гориво интегрисан набојно-млазни мотор који јој је обезбедио већи домет (100км+). Захваљујући својој модуларности ова ракета је пренамењена и за лансирање са копнених лансирних платформи земља-ваздух мод. РВВ-АЕ-ЗРК.

Најновија варијанта ове ракете која је прошла обимнију модернизацију носи ознаку Р-77-1/РВВ-СД. Она је јавности представљена 2009.године, а њено тестирање окончано 2013.године, од када се налази у наоружању Ратног ваздухопловства руске војске. Њен максимални домет износи 110км.

Ова ракета по својим укупним карактеристима заиста представља можда и најбољу ракету овог типа на свету. Као што је С-300 у категорији оружја „земља-ваздух“ несумљиво најбољи комплекс на свету, тако је и ракета РВВ-АЕ исто то, само у категорији оружја која су намењена класичним ловачким задацима. Један МиГ-29 може да да носи и до 6 ових ракета.

На основу ове ракете, руски конструктори развијају моделе који би били имплементирани на авионе 5.генерације (Изделие 180 и Изделие 180-БД) са још бољим техничко-тактичким карактеристикама од својих претходника.

Њена цена је процењена на 1 милион ус долара (експортна верзија ракете РВВ-АЕ)

 

 

Извор: rs.rbth.com