Издвајамо Свет

КИМ ЛАНСИРАО РАКЕТУ: 38 минута хаоса на Хавајима, “притиснуто погрешно дугме” (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Широм Хаваја грађани су примили текстуалну поруку у којој се упозоравају на претњу балитичком ракетом. Званичници су потврдили да је претња лажна.

Узбуна је, међутим, изазвала панику међу становништвом Хаваја, а неки наводе да је обавештење о томе да је у питању лажна узбуна дошло тек након 38 минута.

Како преноси “Раша тудеј“ поједине објаве са друштвених мрежа, неким становницима је то обавештење стигло са закашњењем због пребукираних линија.

У поруци се грађани упозоравају на претњу балистичком ракетом и позивају да хитно потраже склониште.

“Ово није вежба”, наведено је у поруци.

Агенција за управљање ванредним ситуацијама Хавајиа потврдила је касније да не постоји претња од балистичке ракете, преноси ББЦ.

Портпарол те агенције Ричард Рапоса рекао је да није јасно шта је довело до тога да се изда упозорење за грађане Хаваја.

Иначе, на мрежама су се проширили и поједини снимци о томе колика је паника завладала на острву. На једном снимку се види како двојица мушкараца помажу детету да уђе у одвод на улици како би се склонило од ракетног напада, али веродостојност снимка није потврђена.

https://twitter.com/NaluRivera/status/952254564488527872

Још није тачно познато шта је проузорковало ову грешку, а гувернер Хаваја Дејвид Ајг рекао је за ЦНН да је неко “притиснуо погрешно дугме у току промене смене“.

Упозорење није само упућено преко мобилних телефона, већ и преко телевизије и радија, преноси ЦНН.

Хаваји су у децембру прошле године тестирали сирену за упозорење од нуклеарног напада по први пут од завршетка Хладног рата.

Тестирања су уследила услед растуће претње од ракетног и нуклеарног програма Северне Кореје.

Пјонгјанг је у септембру 2017. извршио свој шести нуклеарни тест.

 

 

Извор: Б92 / Тањуг

Loading...