Србија

ЛАЗАНСКИ ПРОГОВОРИО О ШКАКЉИВОЈ ТЕМИ: Ово је истина о цени МИГ-ова и пријатељству са Русима!

Гостујући у емисији „Прича о нама“ телевизије Банат војно-политички коментатор Мирослав Лазански објаснио је да је са шест „мигова 29“, чију је куповину у Русији договорио председник Александар Вучић и 10 „мигова“ које већ имамо, Србија комплетирала своју војну ескадрилу.

 

Loading...

– Војска Србије са ових шест „мигова“ и 10 мигова 29 које већ има, имаће комплетну ескадрилу. Имаћемо „мигова“ као бивша СФРЈ 1987. године.

Тако ћемо успети да сачувамо ловачку авијацију која је била пред умирањем.То ће бити ескадрила на нивоу модернизације 4 – истакао је Лазански. Упитан да ли зна колико ће Србија платити Белорусији војне авионе, војнополитички коментатор листа „Политика“ објашњава:

– Мислим да авионе, у суштини, добијамо бесплатно, с тим што ћемо платити њихову модернизацију. Питање је и ко ће модернизовати против-ракетни систем С 300, Русија или Белорусија, све зависи у којој га верзији купујемо.

Иначе, детаљи војно-техничког споразума свуда у свету су тајна, нико их не објављује. Само ми овде у Србији очекујемо да знамо све детаље. За сваку земљу формира се другачија цена. О томе да ли ће цену одредити степен пријатељства са Русијом, Лазанаски одговара.

– Да, степен пријатељства, степен политичких односа и степен личних веза између председника држава. А Руси увек воде рачуна и о платежној моћи држава. Сигурно није иста цена за Србију и за Казахстан, који има нафту и злато.

Зато је врло незахвално говорити о цени. Ми наоружање заправо купујемо од Белорусије, али уз сагласност произвођача, а то је Руска федерација. Уговорима је строго дефинисано да се наоружање не може продати трећој страни без сагласности Русије.

То је уобичајена клаузула јер данас Мађарска и Пољска, на пример, не могу да продају ни један комад оружја произведеног у Русији, док се Москва не сагласи – изјавио је Лазански за ТВ Банат.ексдрила

 

Извор: Blic.rs

Loading...
loading...
loading...