Србија

НИКОЛИЋ ОДЛИКОВАН У РС: Од срца вам желим независност

Фото: Јутјуб

Председник РС Милорад Додик одликовао је у Бањалуци бившег председника Србије Томислава Николића “за изузетан допринос у афирмацији и послератном развоју РС”.

 

Loading...

Николићу је додељен Орден РС на ленти за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа између Србије и РС као и за изузетан допринос од ширег значаја у афирмацији и послератном развоју РС, пише Н1 БиХ.

– Ако је пут да се ујединимо ваша самосталност и независност, од срца вам желим самосталност и независност. С тог пута не сме се скренути. И биће још 100 препрека, али ми смо само они људи који иду испред воље народа, а она је јасна – Србија и РС одлучиваће заједнички о заједничкој судбини – рекао је Николић.

За део међународне заједнице је рекао „да је отимао суверентитет, независност и право РС, подвођењем под некакву заједничку државу за коју не види да још функционише“.

– Мој најтежи изазов за РС је био резолуција Савета безбедности о Сребреници. Знао сам да, ако дође до гласања, нећемо имати велике шансе. Ако изгласају како су наумили, онда ни РС неће имати велике шансе. Тада сам одлучио да урадим нешто што није дипломатски, али је било очајнички – да се обратим нашој мајци Русији и великом председнику Путину… Написао сам писмо Путину и навео сам да ‘овим печатимо судбину РС’. Владимир Путин је уложио вето на резолуцију о Сребреници, подигао нам главе, охрабрио… Од тада ме баш не воле ови наши мањи пријатељи, а какав бих ја био човек када би ме волили они који не мисле добро мом народу – рекао је Николић.

Како јавља репортерка Н1, Додик је доделио признања режисеру Емиру Кустурици, вицеканцелару Аустрије Ханс Кристијану Штрахеу, Марку Павићу, Мићи Мићићу и другима.

Иако је Уставни суд Босне и Херцеговине обиежавање Дана Републике Српске, 9. јануара оценио неуставним, данас ће ипак, низом манифестација, укључујући и верске, бити обиежен дан РС.

Подсетимо, Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. године утврдио да је неуставан 9. јануар као дан РС, а Комисија за спровођење референдума је 25. септембра 2016. године спровела референдум о 9. јануару, иако је Уставни суд БиХ забранио његово одржавање и затим поништио резултате изјашњавања грађана.

 

Извор: Vestionline.com

Loading...
loading...
loading...