Издвајамо Србија

НОВИ УДАР НА ЏЕП: Чак 3 милиона Срба ће због овог морати да мења личну карту!

loading...

До краја 2019. године сви грађани Србије добиће кућну адресу и број и на тај начин њих више од три милиона, колико их има према подацима МУП пријављено на пребивалиште у улицама без броја…

То значити да ће аутоматски морати да ваде нове личне документе.

На иницијативу премијерке Ане Брнабић унапређен је пројекат адресног регистра.

– Адресни регистар поседује податке о називима улица и кућним бројевима и један је од кључних државних регистара поред оног о приватним друштвима, становништва и регистра непокретности. Процена је да на територији Србије постоји нешто више од 47.000 назива улица и милион кућних бројева – кажу кабинету премијерке.

Грађани којима буде мењана улица или добију нови назив, биће одређен довољно разуман рок да промену ураде и у својим документима.

За вођење регистра надлежан је Републички геодетски завод, али упис адреса РГЗ ради на основу формалних одлука јединица локалних самоуправа о давању назива улица.

– За пилот-пројекат узета је Лозница, где је именовано 677 улица, а за ове сврхе држава је издвојила пет милиона динара, а пројекат би требало да буде завршен до краја марта – кажу надлежни.

Пројекат на нивоу целе Србије креће ових дана и планирано је да се заврши до краја 2019. године, а његова вредност је шест милиона евра.

 

 

Извор: novosti.rs

Loading...
loading...
loading...