loading...
Србија

ПАТРИЈАРХ ШОКИРАО ВАТИКАН изјавом о папи и Римокатоличкој цркви

Фото: Јутјуб

Поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј рекао је у божићном интервјуу за ТВ “Храм” да Србија никада не може да поклони Косово и Метохију, као и да још није време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

Говорећи о положају Србије између Истока и Запада, патријарх Иринеј је нагласио да и врх и народ и црква желе мир са свима – ми седимо на својој столици и са те столице знамо ко су нам пријатељи, али се трудимо и са другима.
“Доста су нас бомбардовали, доста смо ратовали са њима”, поручио је патријарх Иринеј у интервјуу телевизији Храм.

Одговарајући на питање о положају СПЦ у региону, указао је да има доста проблема, али да нису нерешиви.

Данас се дешава много немилих догађаја, оценио је патријарх Иринеј и додао да “црква у Хрватској ћути”.

Поводом прилика у Македонији, патријарх Иринеј је рекао да представља “незрелост” то што је канонски непризната Македонска православна црква учинила, “тражећи да им мајка црква” буде Бугарска православна црква.

Патријарх Иринеј сматра да није још време да поглавар Римокатоличке цркве посети Србију.

Баш због тих историјских односа, који су још свежи и блиски, сматрамо да још томе није прилика, објаснио је патријарх Иринеј.

Коментаришући унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, подсетио је да се “црква већ изјаснила”.

“Може Косово да буде отето, да буде окупирано као што јесте данас, али Србија никада не може да каже ‘ми то поклањамо’, јер оно што се поклони заувек се изгуби, а оно што се отме на силу, на исти начин се и врати”, рекао је патријарх.

Патријарх је додао да се нада да тако сматра и врх наше државе.

“Колико видим држава чини велике напоре да се Косово сачува у оквиру Србије и да се нађе политичко решење тако да буде на задовољство и једних и других и да остане то што јесте. Ми не можемо да замислимо Србију без Косова и Метохије”, нагласио је патријарх.

Према његовим речима, тај део државе ми тек у новије доба називамо Косово и Метохија.

“То је стара Србија, која је родила овај други део Србије. Косово је наша историја, култура, духовност, сва је испуњена праславним светињама”, рекао је партријарх.

Подсетио је да је Призрен некада био престоница српског народа, као и Скопље, док је Пећка патријаршија резиденција спрских патријараха и епископа и историјска кућа наше цркве.

Патријарх је истакао да народ који је свестан себе и своје историје и културе не може себи да дозволи да Пећка патријаршија буде у некој другој држави, као ни друге спрске светиње за које се хиљаду година проливала крв.

Према његовим речима, КиМ не може за Србију да буде омча, већ веза која нас везује за стару Србију и тамошње светиње.

На питање о проблемима савременог друштва, поглавар СПЦ каже да не види смисао ријалити програма и чуди се што је тако нешто дозвољено.

“Породица је у врло, врло, великој кризи, не само породица, разбијено је и друштво. Такво друштво, нажалост, нема будућност”, упозорио је патријарх Иринеј.

Говорећи о значају Божића, истакао је да је то велики, сверадосни празник, не само људи већ и празник све видљиве, створене Божје твари.

Патријарх Иринеј присуствоваће на Бадњи дан, 6. јануара, паљењу бадњака на платоу испред Храма Светог Саве на Врачару, и служити свечано бденије у крипти Храма.

Дан касније, на Божић, 7. јануара, служиће у крипти Храма Светог Саве литургију и затим преломити чесницу на платоу испред Храма.

Извор: Tanjug/Fonet
loading...