Регион Русија

РУСКИ МЕДИЈИ: Шта то Путин ради на Балкану?

Russia Today je oбјавила занимљив коментар Нила Kларка, свог редовнoг коментатора који је писао и за низ познатих британских медија, а у којему он анализира актуалне напетости у регији и као решење проблема нуди обнову Југославије. С обзиром на то да Rusia today финансира руска држава и да је ријеч о медијском пројекту чији је задатак промовисати интересе Путинове администрације, вриједи обратити пажњу како они тумаче ситуацију на Балкану.

 

У тексту се наводи како “сви проблеми у регији произлазе из насилног распада мултиетничке Југославије у деведесетима, што је процес који су западне силе подржавале па и активно охрабривале“ . РТ сматра да све потенцијалне кризе које сада пријете регији нису кривица руске политике него су “последице ранијих америчких и западних интервенција и кампања“. Прозива се амерички ЦФР због тога што брани опстајање Босне и Херцеговине, те се пита зашто је важан њен територијални интегритет ако су САД подржавале независност Косова и право на самоодређење тамошњег албанског становништва. “Зашто онда није био важан територијални интегритет Југославије?“ пита се РТ у коментару.

Истиче се да су “многи људи у регији носталгични за Југославијом“, те се спомиње Галупова прошлогодишња анкета у којој је већина испитаних из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине те Македоније, као и 45 посто из Словеније (“која се сматра најуспешнијом од свих република насталих из Југославије“), сматрала да је распад Југославије био лоша ствар.

“Југославија је народима Балкана дала не само стабилност него и економску сигурност. Имало је смисла што су се народи из регије одлучили ујединити у федералну државу“, наглашава се у коментару РТ-а те се додаје: “Југославија је постигла велике успехе у подручјима културе, спорта, уметности, образовања и људског развоја. Њено уништење било је трагедија не само за људе на Балкану него за цело човечанство.“

РТ закључује да сада уместо “јаке југословенске државе имамо низ малих, економски слабих држава на Балкану“, да то одговара “империјалним тежњама САД-а“, те да је “једини начин да се проблеми на Балкану ријеше повратак у прошлост“. Предлаже се “поступна реконструкција југословенске федерације“, која би с Албанијом “потписала уговор о пријатељству“, а можда јој и понудила прикључивање. “Југославија је имала смисла у 20. столећу, а има смисла и данас“, закључује се у коментару објављеном на РТ-у.

 

Извор: rs.sputniknews.com