Русија Србија

СРБИЈА ЗАМРЗАВА ПРЕГОВОРЕ У БРИСЕЛУ – Русија стиже у помоћ!

Фото: Јутјуб

Одлука српских власти да обустави дијалог између Београда и Приштине неће имати већих последица по положај српске делегације у Бриселу, штавише представља добар потез Београда како би се скренула пажња и Европској унији и Америци да Србија није спремна да преговара под било каквим условима и по било коју цену, сматрају аналитичари.

Ту одлуку је саопштио директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић непосредно након што је постало познато да је Оливер Ивановић подлегао повредама и преминуо у болници у Косовској Митровици. Он је условио да наставка разговора у оквиру Бриселског дијалога неће бити док не буду објављени резултати истраге.

„Убице морају да буду пронађене како бисмо могли да идемо напред и да градимо нормалне односе. Не пада нам на памет да пред овиме жмуримо и ћутимо. Они су ћутали на изјаву Кадрија Весељија дан пре убиства и на претње ратом, на паљења српске имовине, сена и кућа недељу дана пре тога, дан за даном, на све што се дешава везано за Специјални суд“, рекао је Ђурић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић овај потез Београда тумачи као покушај да се питање убиства Оливера Ивановића интернационализује, јер би, да је којим случајем процес преговора настављен, то била, како тврди, локална ствар.

У том случају би, како каже, свакако извесна пажња глобалних медија била посвећена атентату, али на томе би се завршило — овако је Србија повезала убиство Ивановића са процесом преговора и на тај начин извршила притисак, како на западни део међународне заједнице, тако и на привремене институције на Косову и Метохији да озбиљније приступе том случају.

Иако Анђелковић тврди да је мало вероватно да ће се то догодити, Србија свакако мора да искористи тренутак да инсистира на томе, као и да постави питање шта је све досад урађено, будући да су уступци чињени искључиво са стране Србије, док са друге стране никаквих уступака у пракси није било — ни Заједница српских општина није реализована, а ништа није учињено ни на повећању безбедности Срба.

Говорећи о последицама изласка српске делегације из бриселских преговора, Анђелковић објашњава да наша делегација није формално изашла, већ да је преговоре замрзла, односно напустила их је привремено, али то не би требало да има већих последица по Србију.

На овај начин, указује он, Србија скреће пажњу и Европској унији и Америци да није спремна да под било каквим условима и по било коју цену преговара. Напросто, објашњава Анђелковић, ово је сад тачка кад Београд мора да озбиљније покрене и питање свега што је досад урађено, односно није урађено, то јест, зашто је Албанцима толерисано да све што обећају не реализују.

Упитан да ли би међународна заједница могла да примора Србију, упркос одлуци Београда да неће наставити преговоре док се сви услови по питању спровођења истраге о убиству Ивановића не испуне, Анђелковић каже да тако нешто Западу није страно, стога треба бити обазрив.

„Западни део међународне заједнице увек може да примени страшан ниво притисака, у крајњој линији то се догодило и 1999. године, када је Србија бомбардована, те су је приморали да повуче војску са Косова. Дакле, могу све да ураде ако хоће, али није међународна заједница само Запад, сад ипак имамо и ојачалу Русију и очекивано је да Москва подржи Београд у овој ствари“, закључује Анђелковић.

Извор: rs.sputniknews.com