Русија Свет

Ако Русија оствари овај план, мења се ГЕОПОЛИТИЧКА КАРТА СВЕТА

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Ако оствари свој план, Русија би могла да држи под контролом 75 одсто светског снабдевања нафтом, оцењује портал „Оил прајс“ и према речима стручњака, Москва је направила сјајан маневар преузевши водећу улогу у стварању новог нафтног картела са чланицама ОПЕК.

Пре кризе водећу реч око цена нафте имала је Саудијска Арабија, међутим, после великог пада цена њена улога је знатно смањена. Тренутно кормило у борби са нафтном кризом преузима Русија, па је ситуација сасвим другачија.

Истовремено, Ријаду, у контексту драматичног погоршања односа са САД, сада треба нови савезник, који би био у стању да заштити интересе Саудијаца од претњи оличених у Исламској држави и Ирану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Без обзира што Русија и Саудијска Арабија подржавају супротстављене стране у сиријском конфликту, драматичан пад цена нафте, изгледа, учинио је њихов савез могућим“, наглашава портал „Оил прајс“.

Уколико нови картел постане реалност, земље које га чине могле би ускоро у потпуности престати да користе долар као средство плаћања. Овакав развој ситуације може да доведе до промена геополитичке карте света и то геометријском прогресијом, закључује „Оил прајс“.

Извор: Srna