Србија

АЛБАНАЦ ОТКРИО КО СТОЈИ ИЗА ПОГРОМА СРБА НА КОСОВУ 17. МАРТА: Испричао и ко је наручивао убиства сведока злочина ОВК!

Иако је од погрома Срба на КиМ прошло скоро четрнаест година, сведок Специјалног тужилаштва Косова Шкумбин Мехмети изнео је тврдње да је криминална група која је формирана крајем 2001. и за чије активности су знала „велика имена“ организовала мартовско насиље 2004. године.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мисија групе била је да организује мартовско насиље 2004. године, а подршку за то имала је од „свих ратних странака“, тајне службе и „великих породица“. За успешну мисију обећана им је амнестија.

Иста група је уништена крајем 2004. године – изјавио је он за један косовски портал, на којем је објављено и да је 2001. на Косову формирана криминална група која је починила многа послератна убиства, укључујући и политичка.

Мехмети је изнео детаље у вези са тим убиствима, тврдећи да је и он био део групе. Он је прецизирао да је група одговорна за убиство Тахира Земаја, за којег се тврдило да је сведочио против ОВК и пред српским тужилаштвом за ратне злочине, председавајућег Демократске лиге Косова Џемајла Мустафе, члана ОВК Рамиза Муриција, који је требало да сведочи у важном судском процесу.

Међу убиствима су и убиства посланика ЛДК Смајља Хајдараја и припаднице Косовске полиције Сабахате Толај, која је истраживала Земајево убиство. Управо за то убиство Мехмети тврди да није крив онај ко је осуђен, већ „неко ко никада није осуђен“ и ко је за убиство платио 25.000 евра.

Мехмети тврди и да су постајала лица која су била „задужена за скривање свих трагова злочина које су починили припадници групе“, а један од њих је и даље део Косовске полиције.

Србомрзац све чешће на Косову

Вилијам Вокер, некадашњи шеф ОЕБС на Косову и по многима кривац за бомбардовање Србије 1999, све чешће је на Косову. Тако је и јуче тамо био поводом обележавања годишњице, како су навели приштински званичници, „масакра у Рачку“.

Вокер је том приликом од једне девојчице добио цвет, који је поклонио косовском председнику Хашиму Тачију „уз поруку да га подсети на жртве Рачка“. Подсетимо, Рачак је инсцениран, што су признали и стручњаци који су радили на том случају.

 

Извор: Kurir.rs