Здравље Србија

АЛКОХОЛ ИЗАЗИВА РАК! Научници доказали како штетне хемикалије оштећују ћелије

Уносом алкохола у телу настаје штетна хемикалија која може трајно да оштети ДНК матичних ћелија, чиме се повећава ризик од настанка рака, закључак је истраживања британских научника

– Поједине врсте рака развијају се због оштећења ДНК у матичним ћелијама. Иако се нека оштећења догађају случајно, наши налази указују на то да уношење алкохола повећава ризик од таквог врста оштећења – рекао је професор молекуларне биологије, Кетан Пател, један од водећих истраживача, преноси Ројтерс.

Истраживање је спроведено на мишевима, а научници су користили анализу хромозома и секвенцирање ДНК приликом утврђивања штете настале ацеталдехидом, штетном супстанцом која настаје када организам разграђује алкохол.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мишевима је даван разређен алкохол, након чега је вршена процена утицаја алкохола на ДНК животиња. Налази указују на то да ацеталдехид може да прекине и оштети ДНК унутар матичних ћелија, чиме се трајно мења ДНК секвенца у тим ћелијама.

Налази истраживања пружају детаљнији увид у начине на које алкохол увећава ризик појаве рака дојке, црева и пет других врста рака.

Агенција за истраживање рака Светске здравствене огранизације класификује алкохол као канцероген прве групе позивајући се на „убедљиве доказе“ да алкохол изазива рак у људском организму.

Извор: Informer.rs