Регион Србија

Американац упоредио СРБЕ И ХРВАТЕ: Најежићете се од његових речи! (ВИДЕО)

Упознао нас је добро!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Американац Чарлс Катер који је 2010. године у Србију дошао на одмор од две недеље и толико се заљубио у нашу земљу да је одлучио да се овде и преселити, посетио је Загреб те из своје перспективе описао разлике и сличности између Хрвата и Срба.

Катер, иначе, на свом Јутјуб каналу редовно извештава из Србије и Американцима који га прате даје увид у свакодневни живот на другом крају света. Током живота у Србији више пута је посетио и Хрватску, а причао је са студентима у Загребу и Осијеку.

За њега, људи из ове регије су истог менталитета – „љубазни, гостољубиви и пријатни“, а каже како је стекао утисак да су проблем старије генерације, како у Хрватској, тако и у Србији. Студенти су истицали да ове народе повезује много шта – иста музика, језик, менталитет, храна – и да ће за неколико генерација ствари сигурно бити много боље. Катера је фасцинирало то како на Балкану живе заиста дивни људи, а муче их несугласице и међусобна мржња. Он је такође запањен чињеницом да већина младих у свим земљама Балкана жели да оде у иностанство, углавном на Запад, и сматра да је ово врло тужно.

Као проблем свих земаља бивше Југославије које је посетио навео је корупцију, с обзиром на то да је исте ствари слушао од студената у више земаља.

Поредио је и ситне разлике у језику, а као позитивну страну Хрватске у односу на Србију навео је то што је приметио да има знатн омање кладионица.

 

Извор: Srbija Danas