Србија

АМЕРИКАНЦИ НАМ ЈАСНО СТАВИЛИ ДО ЗНАЊА: Ево шта се очекује од Вучића и Србије…

Поводом изјаве председника Србије у Москви да жели учешће Русије у преговорима с Косовом ако се укључе САД, огласио се стручњак за Балкан Данијел Сервер.

Он каже да, ако Србија стигне до завршне фазе преговора са ЕУ без нормализације односа са Косовом, неће добити ништа заузврат. Сервер наводи да нормализација подразумева два кључна корака – пријем Косова у УН и размену дипломата на нивоу амбасадора, преноси Глас Америке.

Сервер наводи да нормализација подразумева два кључна корака – пријем Косова у УН и размену дипломата на нивоу амбасадора, преноси Глас Америке. „Када би Србија требало да нормализује односе са Косовом?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приступ Београда је да то одложи до непосредно пре уласка у ЕУ. То је озбиљна грешка“, сматра Сервер. Он, такође, оцењује да Москва на разговорима између Приштине и Београда неће помоћи.

„На крају крајева, Русија је признала независност отцепљених покрајина Грузије и Молдавије, док је анектирала Крим и пружа подршку сепаратистима у Украјини. Остаје питање да ли је паметно да се Србија ослони на Русију да потврди суверенитет Београда над Косовом?“, каже Сервер.

Он додаје да су у завршној фази преговора, све полуге у рукама ЕУ. „Питајте само Словенију и Хрватску, које су морале да чине уступке по важним питањима у завршној фази својих приступних преговора, додао је Сервер.

„Будимо јасни: Србија је слободна да изабере своје савезнике или несврстаност, баш као свака друга суверена држава. Али, заиста не може да седи на две столице. Усклађивање своје спољне политике са ЕУ је део процеса квалификација за приступање.

Док Брисел може да буде амбивалентан о томе у блиској будућности, гласови за улазак једноставно неће бити ту када дође време, осим ако Србија испуни све критеријуме за чланство“, навео је он.

Према његовим речима, то значи да би за Србију било паметније да се одлучи за столицу ЕУ што пре. „Шта може добити? Не знам, али нико неће знати пре него што се покуша“, наводи Сервер.

Он каже да се то односи не само на усклађивање своје политике према Русији са санкцијама Европске уније, као и друге одлуке Уније према Русији, већ и прихватање „суверенитета и територијалног интегритета Републике Косово и нормализацију односа између две државе“.

„Двадесет три од 28 цланица ЕУ признале су Косово. Сумњам да је ико од тих 23 спреман да прихвати Србију као чланицу ЕУ уколико не буде нормализовала односе са својом некадашњом покрајином“, рекао је Сервер.

Извор: B92.net