Србија

Америка крије убицу Оливера Ивановића?!

Више медијских сценарија о узроцима и актерима мучке ликвидације Оливера Ивановића кружи Србијом, а тим питањем баве се и аналитичари из Србије и Косова који имају супротно мишљење о могућим убицама. Слажу се само у једном да атентат може да изазове нестабилност на КиМ.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић је подсетио да је Стејт департмент, 10. јануара скренуо пажњу на евентуалне терористичке нападе у четири места од којих је прво Косовска Митровица.

– То је симптоматично, јер никада нису издали слично саопштење, чак ни када је било сазнања да се неки борци Исламске државе враћају на Косово – казао је и додао да колико год деловало протоколарно, саопштење је озбиљно и тражи захтев за информације од америчких власти.

Зато, каже, Србија треба да захтева размену података са САД.

Српски таблоиди отишли су много даље, па неки од њих тврде да Американци крију Оливеровог убицу, и наводе да је тамошња администрација најавила његову ликвидацију јер је шест дана раније упозорила да се на Косову, „наредних дана могу очекивати терористичке акције“. Једни објављују необјављене интервјуе са Ивановићем, а други да је нешто предосетио и четири дана пре атентата рекао да се плаши јер је безбедност у северном делу Косовске Митровице веома лоша.

Тешко ће се сазнати истина у овом случају, мишљења је професор Универзитета у Београду Андреја Савић који каже да је сектор безбедности у Приштини политички инструментализован.

– Велико је питање починилаца кривичног дела, да ли су у питању Албанци, да ли је реч о екстремном крилу? Ради се о додатној тензији коју треба уклопити у контекст Бриселског споразума и свих активности око унутрашњег дијалога – навео је Савић.

Рукопис Милошевићевих служби

Убиство Ивановића, лидер СПО Вук Драшковић види као „политички тероризам по моделу Милошевићевих служби безбедности из 90-их година“. Слично мисли бивша посланица у Скупштини КиМ Рада Трајковић која је рекла да када у друштву нема дијалога, сучељавања, аргументованих разговора, онда је на делу повратак на 90. године.

Из Приштине стижу оптужбе на рачун „српских и руских екстремиста који слободно шетају севером“, од аналитичара Азема Власија који сматра да ће Београд покушати да случај припише Албанцима, остави га у магли, или покаже међународној заједници како су „Срби наводно угрожени“.
Аналитичар Имер Мушкољај је уверен да је убиством Ивановића покушана дестабилизација безбедности на Косову.

Ракић променио плочу

„Непријатељ косовских Срба“, „монструм“, „издајник народа“, биле су предизборне квалификације противника на рачун Ивановићу, подсећају неки портали. Наводе да је градоначелник Северне Митровице и високи функционер СНС-а Горан Ракић оптуживао Ивановића да је „поклонио делове Митровице екстремним Албанцима, себи приходовао објекте у центру града и станове у Београду“, да „опањкава државу“, има „менторе у Приштини“…

 

Извор: D. Dekić – Vesti