Издвајамо Србија

АМЕРИЧКИ СЕНАТОРИ ТРАЖЕ УДАР НА СРБИЈУ: Да нас казне због мигова и С-300! Да ли ће их ТРАМП ПОСЛУШАТИ?!

Фото: Јутјуб

Набавка С-300 и пријатељство Вучића и Путина велика су опасност за САД, тврде сенатори. Даће милионе долара за НВО и прозападне медије у Србији да сузбију ‘малигни руски утицај’. Очекују да Србија због ЕУ окрене леђа Москви

Утицајни амерички сенатори прете санкцијама Србији због набавке руског наоружања! Како се наводи у најновијем извештају Спољнополитичког одбора Сената САД, наша земља би због тесне војнотехничке сарадње с Москвом могла да буде жестоко кажњена!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У документу на 200 страна, који је припремио сенатор из редова демократа Бен Кардин, детаљно се анализира руски утицај у Европи, с посебним освртом на Балкан и Србију. Нашој земљи се замерају блиске везе с Кремљом, као и чврсто пријатељство председника Србије Александра Вучића са Владимиром Владимировичем Путином.

Оштар ултиматум

Колико помно Американци надгледају ситуацију у Србији говори и чињеница да су побројали сваки појединачни сусрет двојице лидера, уз коментар „да их је од 2012. године било барем дванаест“!

– Србија је потписала велики уговор о куповини наоружања са Русијом. У октобру 2017. Русија је Србији обезбедила шест авиона ‘миг 29’ и наводно се сложила да јој испоручи још 30 тенкова Т-72 и 30 БРДМ-2 патролних борбених возила. Председник Вучић је изјавио да Србија преговара о куповини одбрамбеног система С-300 од Русије. То је договор који би могао да активира недавно усвојени закон у САД – којим се захтева увођење санкција за сваку значајнију војну или обавештајну трансакцију са Русијом – наводи се, између осталог, у поменутом документу, уз коментар да „борба против кобног руског утицаја мора да почне управо из Београда“!

У тексту се даље истиче да ће Србија на путу евроинтеграција морати да окрене леђа Русији и ослободи се њеног „малигног утицаја“.

Русија шири малигни утицај у Србији уз помоћ пропаганде, дезинформација, енергетике, одбране, верских и културних веза, а да би се томе супротставиле САД морају да ангажују највише званичнике. Тежња Србије да одржава добре односе и са ЕУ и са Русијом можда није дугорочно одржива ако европске интеграције буду подразумевале усвајање одлука ЕУ које су против интереса Русије. Уколико Србија хоће у ЕУ, она мора да се избори против руског арсенала“, наводи се у извештају сенатора Кардина и подсећа на претњу доскорашњег високог америчког званичника Брајана Хојта Јиа да наша земља „не може да седи на две столице у исто време“.

Санкције могу из УН

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже да су овакве претње америчке администрације чист безобразлук.

– Верујем да те санкције никада неће проћи у Конгресу! Које то санкције мисле да нам уводе?! Њих би само Савет безбедности УН могао да изрекне, а било које друге би биле нелегалне! Руске системе наоружања имају и земље чланице НАТО… Па, како им то не смета, а смета им кад се Војска Србије опрема? – пита Лазански и додаје да су се Амери мало преиграли.

Шаљу милионе за НВО и прозападне медије

Амерички сенатори између редова су најавили и спремност да уложе десетине милиона долара у финансирање НВО сектора и прозападних медија у Србији који би се супротставили утицају Русије.
– Број проруских медија и НВО у Србији је порастао са неколико десетина на неколико стотина претходних година. Одговор са Запада је слаб, али се чини да се враћа у трку у медијима. ББЦ је објавио планове да се поново ангажује у Србији 2018. – наводи се у извештају и истиче да у Србију треба упутити више новца:.
„САД и њени савезници на Балкану треба да пренамене средства за помоћ и раде на дугорочном јачању демократских институција и борби против дезинформација“.

– Ако Америка мисли да се бори с Русијом преко Србије, онда је то лоше изабрана тактика и погрешно изабран терен. Ми смо земља која има независну спољну политику и склапаћемо војне договоре и куповати оружје од свакога ко поштује војно неутралну позицију Србије и када је то у нашем интересу. Ми можемо на такве потенцијалне санкције да одговоримо прекидом сарадње с НАТО у Партнерству за мир. Надам се да до тога неће доћи и да у Вашингтону још има паметних људи који знају да би нас такав гест гурнуо у још чвршћи загрљај с Русијом – истиче Лазански.

 

 

 

Извор: М. Јовановић – М. Дакић / Информер