Издвајамо Свет

АМЕРИ ОПАЛИЛИ ШАМАРЧИНУ ХАРАДИНАЈУ: Одбијен захтев премијера Косова за визу САД!

Након што се у приштинским медијима појавила информација да је косовском премијеру ускраћена америчка виза и да неће моћи да путује на Молитвени доручак у Вашингтон, огласио се Рамуш Харадинај који је потврди да је предао захтев, да је он у процедури и да ош чека на добијање визе.

Медији, међутим, наводе да је Харадинај захтев за добијање визе поднео у тренутку када је у косовском парламенту покренута иницијатива за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је подржао ту иницијативу и изјавио да се противи формирању суда, као и прихватању споразума о демаркацији са Црном Гором, што је изазвало жестоке реакције Амбасаде САД у Приштини, мисије ЕУ и Амбаде Велике Британије.

Они су, наиме, упозорили Приштину да би опозив одлуке о формирању суда веома штетио Косову.

„Поштовани грађани Косова, 24. марта 1998. године имали смо тренутке живота или смрти. То је настављено до 24. марта 1999. године, када су нам Америка и НАТО притекли у помоћ. Никада то нећу заборавити“, написао је Харадинај на свом Фејсбук профилу и додао да још чека на добијање визе за пут у САД.

„Верујем у Косово! Верујем у Америку! Још увек сам у процедури за визе „, навео је косовски премијер.

Портал Лајми, међутим, пише да је Харадинај одбијен за добијање визе за Америку, након чега су његова супруга и саветник обрушили на медије.

Харадинајева супруга Анита је, преноси портал, оптужила део приштинских медија да се понашају као да су српски.

Није познато, наводи се, да ли ће залагање Харадинаја за опозив одлуке о формирању Специјалног суда утицати да не добије визу за пут у САД с обзиром на то ду су међународни представници у Приштини изнели оштре критике на рачун приштинских власти због такве намере.

Портал Еxпрес подсећа да Харадинај ни прошле године није путовао на Молитвени доручак у САД јер се тада налазио у притвору у француском граду Колмару, након што је ухапшен на швајцарско-француској граници по потерници коју је за њим расписала Србија.

Истовремено, огласила се посланица опозиционог покрета Самоопредељење Доника Кадај-Бујупи која је затражила да Харадинај поднесе оставку, ако се испостави да је тачно да је Америка одбацила његов захтев за добијање визе.

„Ако вам је заиста ускраћена виза САД-а, следи оставка. Неуспех управљања земљом и у односима са Сједињеним Државама, посебно у фази у којој се налази наша земља велики је недостатак и руковођени зрелошћу и патриотизмом требало би да одете са политичке сцене и дозволите младим људима и новим идејама, креативним и мудрим, да преузму руковођење државом и изведу је из изолације која траје готово де деценије“, навела је Кадај Бујупи на Фејсбуку.

 

 

Извор: Курир.рс / Тањуг