Издвајамо Свет

АМЕРИ ПРЕТЕ ТАЧИЈУ, ХАРАДИНАЈУ И ВЕСЕЉИЈУ: Не ради се о убиству Ивановића, већ о СПЕЦИЈАЛНОМ СУДУ ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК!

Фото: Јутјуб

Амбасадор САД у Приштини Грег Делави оштро је запретио Хашиму Тачију, Рамушу Харадинају и Кадрију Весељију, упозоравајући их да ће, у случају укидања Специјалног суда за ратне злочине ОВК, сносити конкретне и тешке последице, јављају приштински медији

После три неуспела покушаја обарања тог суда, наставак иницијативе најављен за следећу седмицу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дан пошто је пропао трећи по реду покушај да се расправа о укидању Специјалног суда за злочине ОВК уврсти у дневни ред косовског парламента, приштински Експрес наводи да је неодржавању седнице председништва скупштине претходио жесток сусрет америчког амбасадора Грега Делавија са тројицом најзначајнијих косовских политичара, Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајом и Кадријем Весељијем

Делави је, наводи даље овај дневник, оштро упозорио Тачија, Харадинаја и Весељија да „неће проћи некажњено, као и да ће доживети судбину Милошевићевог режима, ако Специјални суд буде укинут“.

– Желим да будем јасан. Посланици који подржавају ову иницијативу и политичари који је предводе упркос томе што то поричу, биће изложени конкретним и тешким последицама уколико иницијатива успе. Они то знају, ми смо им то рекли – навео је Делави у поруци која је објављена на сајти америчке амбасаде у Приштини.

Амерички дипломата је рекао и да се предмети које ће процесуирати Специјални суд односе на „жртве припаднике разних етничких заједница, Албанце, Србе, Роме и остале“.

Према његовим речима, Специјални суд је изузетно важан Сједињеним Америчким Државама.

– Стало нам је до Суда због тога што је наша интервенција 1999. била заснована на идеји да су ратни злочини над било ким и било где напад на међународну правду – рекао је Делави.

Делави је казао да нема представу када ће оптужнице бити издате или за ким, те да, како је рекао, и не жели да зна.

Подсећајући на речи Тилерсона од 21. децембра, Делави је рекао да САД остају потпуно посвећене проналажењу оних који су починили злочине.

– Ово сигурно укључује ратне злочинце из свих етничких заједница који живе овде или у иностранству и који су починили злочине на Косову – навео је Делави, додајући да „све жртве заслужују правду“.

– Косово мора да буде спремно да затвори ово поглавље у историји чак иако то значи да неки лидери из ратног доба сносе одговорност – рекао је амерички амбасадор.

 

 

Извор: РТС / Тањуг