Регион Србија

БОРИСАВ ЈОВИЋ О ТАЈНОМ ДИЛУ: Месић измишља! Ево шта је прави договор Слобе и Туђмана!

Бивши хрватски председник поново отворио причу о сусрету у Карађорђеву, где је Милошевић наводно тражио 63 одсто БиХ и дао Хрватима „турску Хрватску“

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић тврди да су Слободан Милошевић и Фрањо Туђман на тајном састанку у чувеном ловишту Карађорђево сами поделили Босну и Херцеговину и смишљали начине да удруженим снагама на то приволе и Алију Изетбеговића.

Месић је описао како је с некадашњим председником Председништва СФРЈ Борисавом Јовићем уговарао сусрет Милошевића и Туђмана, до којег је, како тврди, дошло у марту 1991. Јовић, међутим, за Курир негира Месићеве тврдње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Без оружја

– Питао сам га (Јовића): „Па шта је онда ваш интерес?“, а одговорио ми је: „Нас интересује 63 одсто БиХ, то је била српска територија, и то српско мора и остати“… Питао сам га: „Јеси ли за то да ти и ја и Туђман и Милошевић седнемо за сто и покушамо да се договоримо шта даље, али без оружја?“ Он се сложио, назвао је Милошевића и он се сложио – испричао је Месић у емисији „Недељом у два“ на ХРТ.

Месић је управо један од првих који је проговорио о супертајном састанку Милошевић-Туђман.

– Ми смо га чекали кад се вратио из Карађорђева. На столу је било свега, кафа, чајева, то су све очистили и Туђман је рекао: „Дај мапе“. Ставили су мапе на сто, Туђман је био одушевљен и рекао је: „Ево шта Милошевић нуди. Нуди бановинске границе из 1938. године, плус Цазин, Кладушу и Бихаћ.“ И каже: „Да вам кажем како је Милошевић рекао: „Фрања, узми Цазин, Кладушу и Бихаћ, мени то не треба, то је такозвана турска Хрватска!. Питао сам га шта Алија каже, рекао је: „Алија ту нема шта да каже, кад се хрватске и српске маказе споје, за трећега ту нема проблема“ – препричао је Месић.

Јовић за Курир каже да о том састанку Туђмана и Милошевића у Карађорђеву није био обавештен и да му је Милошевић рекао да га није ни било.

– Нити сам присуствовао, нити ми је Милошевић ишта говорио о том састанку. И Туђман и Милошевић су мртви, па Месић сад може да прича шта хоће. Месић и ја смо се договарали да се нађемо Туђман, Милошевић, он и ја, али о Карађорђеву није било речи. Иза тог нашег договарања није дошло ни до каквог састанка учетворо – тврди Јовић.

Подела територије

О мапама које су се шириле по столовима и Милошевићевој понуди за Туђмана о којој прича Месић наш саговорник каже да може само да нагађа шта је истина. Јовић једино потврђује да је заиста Месићу говорио о 63 одсто територије БиХ.

– Тада смо имали тачну информацију о томе колико земље Срби поседују у Босни. Од укупне територије Босне, 63 одсто је било српско земљиште, Срби су имали власништво над тим. Нисам му рекао да треба да поделимо Босну и узмемо 63 одсто, него да Срби морају имати политички утицај сразмеран економској снази у Босни. Рекао сам му да се другачије не може разговарати, без обзира на то какво политичко решење буде било – закључује Јовић.

Извор: Kurir / Ivana Kljajić