Србија

БРИСЕЛ ОТКРИО ИСТИНУ И РАЗОТКРИО СРПСКУ ВЛАСТ: Ево шта су нам обећали у вези РУСКОГ ЦЕНТРА У НИШУ!

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

ЕУ понавља да је неопходно осигурати да Српско-руски хуманитрани ценатр у Нишу буде у потпуности у складу са чланством Србије у ЕУ Механизму цивилне заштите, али и у складу са „обавезама у духу ЕУ приступних процеса“.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом изјава појединих српских званичника који поново заговарају решавање статуса особља Српско-руског хуманитарног центра, у Европској унији кажу да је њихов став по том питању непромењен.

„Важно је да се осигура да Српско-руски хуманитарни центар у Нишу буде у потпуном складу са учешећем Србије у ЕУ Механизму цивилне заштите, где је Србија члан, али и у складу са њеним ширим обавезама које проистичи из духа приступних преговора са ЕУ“, речено је у Бриселу.

Званичник ЕУ напомиње да ЕУ има уверавања добијена од српских власти да Центру у Нишу неће бити додељена војна функција нити ће бити коришћен као средство за регионалну координацију, што би, став је ЕУ, било у супротности са ЕУ Механизмом цивилне заштите.

У Бриселу подсећају да је Србија члан ЕУ Мехнаизма цивилне заштите који служи за сарадњу и коорднацију националних представника цивилне заштите у случајевима природних и других катастрофа у Европи и шире. Механизам обухвата 28 земља чланица ЕУ, укључујући Исланд, Норвешку, Црну Гору, Србију, Македонију и Турску.

Влада Србије би према неким најавама требало да до јуна донесе одлуку о статусу Српско-руског хуманитарног центра у Нишу, а српска премијерка Ана Брнабић рекла је да ће та одлука бити у складу са интересима Србије, подсетивши да је центар веома важан за Србију, која му дугује захвалност за досадашњу помоћ у поплавама и гашењу пожара.

 

Извор: Tanjug