Русија Свет Србија

БРНАБИЋ: Са Путином бих причала о хомосексуализму; у Сребреници није било геноцида

Премијерка Србије изјавила у радио интервјуу британском магазину Економист да би у случају састанка са Владимиром Путином са њим вероватно причала о хомосексуализму. На питање енглеске новинарке да ли би му пребацила због његовог оштрог става према хомосексуализму, Ана Брнабић је одговорила:

– Треба имати у виду да многи лидери у ЕУ такође имају негативан однос према геј популацији, можда не толико отворен, али он сигурно постоји. Са председником Русије се до сада нисам састала, али зашто да не, причала бих са њим и на тему хомосексуализма – рекла је Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је истакла да је 2018. година у којој би могло да се пронађе дугорочно решење за Косово.

– Оно што сада радимо је тражимо дуготрајно решење, да не остављамо замрзнути конфликт онима који долазе. Имамо историјску прилику да нађемо одрживо решење. Ако не искористимо ту шансу у 2018. нећемо је скоро имати у деценијама које долазе – рекла је Брнабић у интервјуу који је постављен на сајт Економиста.

Упитана о Хашком трибуналу, она је казала да не мисли да је он донео правду на простору Југославије, као ни да је допринео помирењу.

Она је додала да неће расправљати о донетим пресудама, већ о људима који нису осуђени и навела да нико није одговарао да етничко чишћење у операцији Олуја у Хрватској, да је ситуација слична са босанским муслиманима и са Ослободилачком војском Косова.

– Не можете да кажете да злочини нису почињени над Србима и неалбанцима, али сви су слободни – рекла је Брнабић.

Она је негирала да се у Сребреници догодио геноцид, али је рекла да је то био стравичан злочин и да је стид због тога каква је слика на основу тога створена о Србима и Србији.

– Хајде молим вас да гледамо у будућност и да оставимо ово иза нас. Нове генерације долазе, имамо много тога заједничког. ;Мој деда је Хрват и он није Србин из Хрватске, он је Хрват са острва Крк. Детињство сам проводила тамо, имам много пријатеља тамо, имамо много сличности – рекла је Брнабић.

Упитана да ли би волела да поново постоји Југославија, Брнабић је одговорила: „Не“.

– Мислим да је то била добра земља. Земља која је имала велике потенцијале да уради добро за Европу и свет, али с обзиром да се завршило тако како се завршило, не бих желела да видим тај пројекат поново – рекла је Брнабић и додала да би волела да види другачији Балкан.

 

Извор:  Србин.инфо