Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ: Ако ваш ауто припада овој групацији, мораћете два пута годишње да га региструјете

У 2018. очекује нас нови Закон о безбедности саобраћаја

Нови Закон о безбедности саобраћаја који ће ступити на снагу 2018. године, доноси бројне новине, а неке од њих се односе на регистрацију возила, јер ће том приликом бити фотографисана. Предлог је да превозна средства која су старија од 15 година иду два пута годишње на технички преглед. Новине се односе и на ауто школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од почетка године за време новогодишњих и божићних празника у Србији страдало је у саобраћају десет људи. Половина страдалих су пешаци, а скоро сви удеси десили су се ноћу, у условима смањене видљивости. Из полиције кажу да је прошле године у саобраћају страдало 578 људи или пет одсто мање него у 2016.

– Највише проблема имаће они возачи који возе и пију, нарочито они који имају преко два промила алкохола у крви, ту су казне повећане и драстичне – каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Пред крај године штрајк инструктора у ауто-школама иницирао је увођење промена у њиховом лиценцирању. Инструктора је све мање, јер су, кажу, мало плаћени.

– Ми већ годину дана имамо отворен конкурс за пријем инструктора, дођу, остану месец-два и напусте посао. Инструкторе за Ц, Д и Е категорију не можете наћи – каже Марко Манојловић из једне ауто-школе.

Нажалост, и у друмском саобраћају је све мање возача. Многи одлазе у иностранство, а нових школованих кадрова нема.

Душан Николић из Привредне коморе Србије наводи да је годишње неопходно обучити 2.000 возача да би се задовољили међународни и домаћи превозници.

У 2018. чека нас појачан видео-надзор на ауто-путевима и раскрсницама, што ће помоћи у документовању саобраћајних прекршаја. У МУП-у кажу да у Београду засад раде само старе камере, њих 14.

 

 

Извор: Телеграф.рс / РТС