Издвајамо Србија

ВАНРЕДНО ИЗДАЊЕ „ПОЛИТИКОНА“: Ко је убио Оливера Ивановића? (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Поводом убиства лидера Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ продукција „HelmCast“ снимила је ванредно издање емисије „Политикон“ у ком су говорили писац Игор Ивановић, уредник портала Правда Игор Маринковић и аналитичар Веља Чупић.

Оливер Ивановић (Фото: Јутјуб)

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Игор Ивановић сматра да је, када се погледа логистика коју  су имали атентатори, убиство Оливера Ивановића добили снажну подршку моћних страних обавештајних служби. Он је убиство Оливера Ивановића упоредио са атентатом на Зорана Ђинђића наводећи примење ометања истраге како се не би дошло до правих наручиоца атентата.

Он је рекао да ако убица Ивановића буде откривен то ће бити неко жртвено јагње потпу Ли Харви Освалда код убиства Кенедија или Звездана Јовановића у случају убиства Зорана Ђинђића, и да евентуално хапшење убице неће разоткрити налогодавце убиства и Оливера Ивановића.

Игор Маринковић је рекао да убиство Оливера Ивановића одговара онима који желе да одвоје Косово и Метохију од Србије и да би под изговором истраге шиптарске снаге могле да упадну на север Косова и почну да хапсе Србе и да претресају објекте. Према његовим речима најлогичније је одговорне за атентат тражити јужно од Ибра али да не треба искључити могућност да неки и у Србији, који желе да се одрекну Косова, виде могућу ескалацију у Покрајини као алиби за признавање независности.

Фото: Јутјуб

Маринковић је рекао да актуелна власт у Србији сноси одговорност за настале тензије и оптужбе на њен рачун јер се служи политичким насиљем у изборним кампањама, којем је био изложен и Ивановић, и да није изненађујуће да многи изражају сумње да неко из власти стоји иза атентата, иако је то мало могуће.

Као посебно забрињавајуће, он је подсетио да је Александар Вучић Бриселским споразумом угасио српску цивилни заштиту и повукао последње српске полицијске снаге са севера Косова и Метохије чиме је последња линија одбране остала на управо оним круговима које је Оливер Ивановић оптуживао за нападе на њега, а који ће сада бити први на удару шиптарске полиције.

Веља Чупић је објаснио да су извршиоци атентата на Ивановића знали какве ће последице оно имати. Он је исказао сумњу да иза убиства стоје западни центри моћи који и раде на стварању косовске независности и којима одговара ексалација, посебно наводећи САД.

Он је рекао да су убице рачунале на то да је Ивановић имао сукоб са владајућим структурама и сложио се да би могао да уследи удар на структуре српске власти на северу Косова и Метохији. Чупић је рекао да атентат на Ивановића може бити коришћен и за додатни притисак на власт у Београду како би се присилила на неповољнији споразум око Косова и Метохије.

Чупић је позвао да се у овом тренутку изађе из страначких подела и да се ово схвати као заједнички бол, а да власт и опозиција нађу заједнички језик како би се Србија одупрла спољном притиску.

У емисији је било речи и о унутрашњем дијалогу, наставку бриселскихх преговора, ставовима митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја о Вучићевој политици према Косову и Метохији. Погледајте целу емисију:

 

Извор: Правда