Србија

Возачи, ОПРЕЗ! Због овога ћете платити казну од 120.000 динара и важи за ЦЕЛУ СРБИЈУ

Измене Закона о безбедности саобраћаја предвиђају и драстично повећење појединих казни. Једна од предложених одредби је повећање казне у случају да не желите да одате особу која је возила ваше возило, а камера ју је снимила.

У досадашњој пракси возачи су се на разне начине довијали да избегну казну, чак су и пријављивали чланове породице који имају дозволу, а не возе – не би ли тиме смањили број казнених поена и избегли забрану управљања возилом. Нови предлог је да казна за прикривање починиоца буде 120.000 динара, што је четири пута више него сада.
Уклолико у овом тренутку желите да заштитите особу која је возила ваш аутомобил, а начинила је прекршај, моћи ћете од неке бенигне казне, од 2.000 динара за жуту траку, доћи до казне од 36.000 динара.

Говорећи о изменама Закона о безбедности саобраћаја, Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да је важно да казна погоди онога који је начинио прекршај, јер је циљ казне промена његовог понашања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Ако кажњавамо некога ко није начинио прекршај, то неће погодити и променити понашање онога ко јесте начинио прекршај. Важно је да власници возила пријаве онога ко је управљао возилом- истиче Божовић.

По новоме, казна ће бити 120.000 динара.

– Циљ је да се натерају власници возила да пријаве онога ко је начинио прекршај, да их на неки начин не скривају- додао је Божовић.

МУП је покренуо и акцију скидања фолија, како се не би возили потпуно затамљени аутомобили. У последње време, у сервисе стиже око 20 аутомобила дневно са којих треба скинути фолију.

– Возачи могу имати искључиво хомологоване фолије и уверење агенције да је то возило са тим фолијама прошло одговарајућа испитивања. Све друге фолије нису прихватљиве и могу начинити проблем. Ако се сетимо неких претходних времена, можемо видети да су фолије биле проблематичне због такозваног огледалског ефекта, што је значајно угрожавало безбедност саобраћаја- рекао је Божовић.

Иначе, списак са око 60 камера који кружи у Београду није у функцији, те да ради само 14 камера које су и до сада радиле.

Извор: Srbija Danas