Србија

ВУЧИЋ И АБЕ ДОГОВОРИЛИ: Србија ће гласати против Северне Кореје!?

Шинзо Абе је, на заједничкој прес-конференцији са Александром Вучићем, рекао да Јапан чврсто подржава солидарност Европе и процес интеграције и жели активно да помаже реформе Србије и држава „Западног Балкана“ које намеравају да постану чланице.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истакао је да је Вучићу предложио иницијативу за сарадњу Јапана са „Западним Балканом“, за коју је Вучић изразио снажну подршку.

– Србија је кључна држава за стабилност „Западног Балкана“ који се налази на важној позицији у геополитичком смислу. Јапан сматра да су односи са Србијом веома важни, истакао је Абе.

Додао је да има потенцијала за даљи развој односа између Јапана и Србије и навео да се нада развоју индустријских ресурса који ће подупирати билатералне односе.

Оценио је да је састанак са председником Србије нови почетак пријатељства између две државе и да ћемо снажно ојачати јапанско-српске односе и у политичким, економским, културним и другим сферама.

Истакао је да му је изузетно драго што посећује Србију у време Српске нове године, као и да му је драго што по први пут као премијер борави у Србији и што је имао значајан разговор са Вучићем, који, приметио је, „веома добро познаје Јапан“.

Додао је да се међународна заједница суочава са проблемом наоружавања и претње Северне Кореје изазивањем сукоба и озбиљним провокацијама против међународног права и поретка који се базира на владавини права.

– Договорио сам се са председником Вучићем да ћемо тесно сарађивати у реаговању на те проблеме, рекао је Абе.

Као пример и симбол сарадње и пријатељских односа навео је пројекат одсумпоравања ТЕ Обреновац.

Вучић: Прекретница за даљи развој односа

Александар Вучић је рекао да му је велика част и задовољство да поздрави председника владе Јапана, као првог јапанског званичника тако високог ранга који је посетио Србију после 31 године.

– Управо због тога ову посету сматрам историјском и прекретницом и од кључног значаја за даљи развој и унапређење билатералних односа између Србије и Јапана, рекао је Вучић.

Додао је да су разговори били отворени, конструктивни, пријатељски.

– Разговарали смо о свим кључним политичким питањима на глобалној политичкој сцени, али највећу пажњу посветили смо нашим билатералним односима, пре свега унапређењу наших економских односа, рекао је Вучић.

– Поновио сам ставове Републике Србије изнете у Генералној скупштини УН око потребе неугрожавања безбедности Јапана било каквим нуклеарним оружјем и изразио уверење у име Републике Србије да ће сви спорови бити решавани мирним путем и уз поштовање принципа међународног јавног права, рекао је Вучић.

Такође, додао је, упознали смо Абеа са нашим односом према Приштини, са наставком дијалога, разговарали смо о нашим односима унутар различитих органа, организација, институција широм света и договорили наставак и унапређење наше билатералне сарадње.

– Господину Абеу смо и Влади Јапана захвални на подршци приликом било којих елементарних непогода, посебно за несебичну помоћ и подршку у 2014. години коју су пружили Србији, рекао је Вучић.

Захвалио је, како каже, и нада се још снажнијој подршци Јапана наставку европског пута Србије.

– Наша трговинска размена је мала и како је то рекао Абе отвара велике могућности и велики простор у будућности за напредак, рекао је Вучић.

– Ипак, наша сарадња у последње време значајно је напредовала, што се види и по ангажовању јапанских фирми на преради смећа у Винчи, затим у Обреновцу на одсумпоравању у ТЕНТ-у, те и отварање фабрике Јазаки у Шапцу, као и најави нових инвестиција у Србију, навео је Вучић.

Додао је да је јапанском премијеру поручио да привредници његове земље неће нигде наћи повољније услове за улагање него у Србији.

Председник Србије је поновио да је данас разговарао са представницима 16 јапанских компанија којима је упућен позив да инвестирају у Србији.

– Рекао сам и желим да поновим да сматрам да је Србија најбоље место за инвестирање у овом делу Европе, да у Србији могу да направе највећи профит, то може да буде њихов мотив, а наш мотив је да смањујемо незапосленост, да се учимо пословној етици од Јапана, да повећавамо раст БДП-а, истакао је председник.

Захвалио се истовремено и српским привредницима, који су, како је казао, данас добро представљали своје компаније, те изразио уверење да ће својим врхунским производима, како пољопривреди, тако ИТ сектору, успети да пронађу своје место на веома тешком, озбиљном и захтевном јапанском тржишту.

Вучић је рекао да је са премијером Јапана разговарао и о ситуацији у региону, напомињући да је од Абеа добио подршку за очување стабилности и мира у региону као суштинског предуслова за напредак земаља на „Западном Балкану“.

– Рекао сам Абеу да је Србија у 20. веку претрпела огромне жртве, да смо много ратова имали, али сам рекао и да се надам да у 21. веку нећемо имати ниједан и да нећемо успети да стигнемо Јапанце по развоју, али да ћемо се трудити да ту разлику у економском развоју смањимо, нагласио је Вучић.

Осврнуо се на крају и на својевремену изјаву јапанског амбасадора српском колеги, а он је пренео тадашњем председнику српске владе Николи Пашићу – да Србија треба да се узда у себе највише.

– Ми се уздамо у себе, али и у наше пријатеље, поручио је Вучић и истакао да очекује још већи долазак јапанских туриста и привредника.

Нагласио је да ће Јапан у Србији имати искреног пријатеља.

Прес-конференцију, која је почела потписивањем споразума између Србије и Јапана, можете да погледате на снимку од 19:00

Шинзо Абе допутовао је данас у званичну посету Србији. На Аеродрому „Никола Тесла“ дочекали су га премијерка Ана Брнабић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

 

Извор: Tanjug/RTS