Србија

ДАЧИЋ ОДГОВОРИО АМФИЛОХИЈУ: Држао си ми опело, а ја сам васкрсао!

Фото: Јутјуб

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије не мирује и након оптужби на рачун председника Србије да ће издати Косово и Метохију, наставља да вређа српске званичнике.

Митрополит Амфилохије је изјавио да је 2013. одржао опело Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије, а не Вучићу.

– Никога не нападамо ни ја, ни Црква, већ изражавамо забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дела српске државе. Никада Вучићу нисам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа – поручио је митрополит Амфилохије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић реаговао је на изјаве митрополита Амфилохија и за рекао да Црква и њени великодостојници не треба да се баве политиком.

– Срео сам Амфилохија две недеље након тог опела на Опленцу и рекао сам му: „Ви ме упокојисте, а ја сам васкрсао.“ Његова реторика је одавно позната и зато нисам изненађен. Мени су многи држали опело и прежалили ме, али на њихову жалост, ја и даље трајем – рекао је Дачић и додао:

– Мислим да Црква не би требало да се бави политиком и да се из ње чују политичке поруке. То није добро ни за државу ни за СПЦ. Оно што је сигурно јесте то да никоме од нас не пада на памет да призна Косово, то су глупости… па ми се боримо да за то да и оне земље које су ту квазидржаву признале повуку такву одлуку.

Извор: Kurir.rs/Alo.rs