Издвајамо Србија

ДАЧИЋ РАСТУРИО УСТАШЕ: “Присвајају Теслу, а убијали чланове његове породице”

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да изложба “Јасеновац – право на незаборав” није усмерена против Хрватске.

Како је рекао, изложба је усмерена против усташких злочинаца и оних који би да се ти злочини забораве или оправдају, те да не разуме зашто се Хрватска противила њеном постављању у УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је у Њујорку рекао да је “нажалост” требало да прође 73 године да се у Уједињеним нацијама, организацији која је настала победом савезника над фашистичком Немачком, организује оваква изложба.

“Ова изложба приказује истину о холокаусту и геноциду који се одвијао у логору Јасеновац и другим логорима смрти на територији Независне државе Хрватске над Јеврејима, Србима и Ромима”, сматра Дачић.

Он каже да не разуме критике Хрватске која се противила организовању ове изложбе, јер она, према његовим речима, није усмерена ни против кога “осим против злочинаца и оних који би желели да се то заборави или оправда”, а посебну захвалност упућује генералном секретару УН Антонију Гутерешу који је одобрио одржавање изложбе.

“Овде се налазе чињенице о машини смрти и о логору смрти. Јасеновац је био једини концентрациони логор који није био под нацистичком Немачком и њиме су управљале Усташе”, рекао је Дачић и додао да је управо у Јасеновцу убијено највише људи у Европи.

Говорећи о “свирепости” која се одвијала у Јасеновцу, Дачић је подсетио на “србосјек”, оружје које је измишљено да би се њиме убијали Срби.

Он је Хрватској замерио и што данас “присваја” Николу Теслу а, према његовим речима, убијали су чланове и његове породице.

“Овом изложбом желимо да покажемо да је постојао режим који је имао систематски план да уништи не само Јевреје, већ и Србе који су живели на територији НДХ а тамо их је било милион и девет стотина”, указао је министар спољних послова.

Он је подсетио и да је на улазу у Јасеновац дуго стајала табла са натписом са усташким поздравом “За дом спремни”, а да је управо то поклич под којим су Срби у Јасеновцу убијани.

“Злочини се не смеју заборавити а ми нисмо имали прилике, због државе којој смо живели, Југославије, да говоримо о злочинима који су почињени над Србија”, рекао је Дачић, додајући да се у Југославији обављала симетрија кривице, односно није се толико говорило о злочинима према Србима да се не би изазивала љутња других народа у Југославији.

“Ово није уперено ни против кога, ово није пропаганда већ изношење историјских чињеница са именима, презименима и са тачним подацима колико је људи убијено”, истакао је.

Упитан да ли би требало организовати сличну изложбу и за Сребреницу, Дачић је рекао да су те две ствари неупоредиве и да постављање таквих питања представља релативизацију злочина који су почињени према Србима.

“Србија је увек била за истрагу злочина који су почињени у ратовима деведестих али то не може да потре бројке а овде је реч о стотинама хиљада људи у систематском геноциду и уништењу трећих становништава такозване НДХ, велике Хрватске која је била до Беогарда и која је обухватала и Сребреницу и која је била фашистичка творевина”, рекао је Дачић истичући да се то не односи на садашњу Хрватску већ на историјске чињенице.

 

 

Извор: Тањуг