Издвајамо Свет

ПОМПЕО ОПТУЖУЈЕ КИМА: Ракетни програм С. Кореје не служи за самоодбрану, већ за вишеструки НУКЛЕАРНИ НАПАД НА САД!

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

ЦИА верује да ракетни програм Северне Кореје нема за сврху само самоодбрану, већ – присилу, рекао је данас директор ЦИА Мајк Помпео, наводећи да би наредни логичан корак Пјонгјанга могао бити развијање арсенала оружја и способности испаљивања већег броја ракета.

Директор ЦИА је упозорио да је Северна Кореја „све ближа“ способности да Американце доведе у опасност својим нуклеарним ракетама, и оценио да се севернокорејски лидер Ким Џонг-ун неће смирити док не буде могао да запрети истовременим вишеструким нуклеарним нападима на САД, преноси АП.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ЦИА сматра, навео је Помпео, да Ким нуклеарно оужје неће употребити само да би остао на власти, већ и да би запретио поновним уједињењем подељеног Корејског полуострва под својим тоталитарним режимом.

– Северна Кореја је све ближа способности да Америку доведе у опасност. Желим да сви схвате да марљиво радимо како бисмо обезбедили да за годину дана могу поново да вам кажем да их више месеци дели од те способности. Тај временски оквир није статичан- истакао је Помпео, говорећи на америчком институту „Ентерпрајз“ (Ентерприсе).

Помпео је данас истакао и да је кључни ризик допуштања Северној Кореји да развија свој нуклеарни и ракетни програм – ширење нуклеарног оружја на друге земље, пренео је Ројтерс.

Раније овог месеца, становници Хаваја били су у паници након лажне узбуне на напад балистичком ракетом.

Северна Кореја упозорила је данас да има „моћно и поуздано“ нуклеарно оружје којим може одвратити било какав напад, а истовремено је оптужила САД да распоредјују војне ресурсе у близини те земље под изговором да осигуравају безбедност Зимских олимпијских игара, које се одржавају у Јужној Кореји.

„Ово је опасан чин упропашћавања тренутне позитивне атмосфере у односима измедју две Кореје… који би могао да поново доведе до екстремне фазе сукоба“, рекао је севернокорејски амбасадор у УН у Женеви Хан Тае Сонг, говорећи на конференцији о разоружању, преноси Ројтерс.

Амерички амбасадор за питања разоружања Роберт Вуд рекао је да САД неће признати Северну Кореју као нуклеарно наоружану земљу.

„Ако Северна Кореја жели да се врати и да буде у милости медјународне заједнице, та земља зна шта треба да ради – треба да предузме кораке ка денуклеаризацији Корејског полуострва“, закључио је амерички амбасадор.

 

 

Извор: Тањуг