Србија

Ево ко има право на бесплатне акције и како да узмете 9.600 динара од њих

Фото: Јутјуб

Ко остварује право на бесплатне акције, када могу да добијем 9.600 динара од њих, да ли да их продам или да чекам да им расте евентуално вредност?

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ко је имао право на бесплатне акције?

По слову закона, право на бесплатне акције стекли су грађани који су били пунолетни на дан 31. децембра 2007. године, који су били држављани Републике Србије на дан 3. јанура 2008. и који су 30. јуна 2007. имали пребивалиште на територији Републике Србије, као и они који нису у претходним процесима приватизације нису остварили право на бесплатне акције. Другим речима, на бесплатне акције могу да рачунају сви они рођени до 31. децембра 1989. године, а који су испунили и ове друге услове.

Колико акција се добило?

Упис акција је био пре 10 година и трајао је шест месеци. До сада је четири милиона грађана, а толико је остварило право на њих, добило пет акција НИС-а, једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“, седам акција Акционарског фонда и 31 акција „Телекома Србија“. Очекује се и да ће након концесије Аеродрома „Никола Тесла“ француској компанији „Ванси ерпортс“ свако добити и по 12,4 евра нето, што по данашњем средњем курсу износи 1.473 динара. То би, судећи према најавама, требало да се деси у првом кварталу ове године.

А од дивиденди?

До сада су на име дивиденди грађани укупно остварили 2.646 динара. Од тога, највише од „Телекома“ – 1.360 динара, НИС-а 1.072 динара и Аеродрома 213 динара. Вредност акција Акционарског фонда је 1.700 динара.

Продаја, исплата дивиденди…

Бесплатне акције сте могли и можете да чувате и да сваке године добијате остварену дивиденду, поклоните или да продате преко овлашћених брокера. До 31. децембра грађани могу на шалтерима ЈП „Пошта Србије“, испостављати налоге за прву продају бесплатних акција и то без наплате трошкова. Списак пошта које примају налоге можете видети на сајту „Пошта Србије“. А да би се дао налог за продају акција НИС или/и Аеродрома потребна је важећа лична карта. Када се даје налог наводи се која минимална цена се очекује, иначе тај налог важи 90 дана, након тога ако акције нису продате, мора да се да нов.

Кад се добија новац

Новац се добија након два до три радна дана од продатих акција. То значи не од дана када је дат налог, већ када је он реализован, односно када су оне продате. Оно што би такође требало имати у виду је да се на шалтерима пошта обавља искључиво продаја бесплатних акција (без провизије). Наравно, то се може урадити ипреко брокера, али се плаћа провизија, док се куповина може остварити само посредством брокера.

Различита вредност од дана до дана

Од дана до дана зависи и колика је вредност свих подељених бесплатних акција којима се тргује на Београдској берзи. То значи да сума може у будућности да буде и већа, али и мања од 9.602 динара, колико је њихова вредност рецимо била јуче. Берза ослушкује дешавања, па је рецимо када је обелодањено да је француски конценсионар Аеродрома постигао договор са владом, вредност акција компаније су порасле.

Чиме може да се тргује?

На Берзи се за сада тргује акцијама НИС-а и Аеродрома „Никола Тесла“. Иако је подељено и 31 акција „Телекома“, њима се не може трговати на берзи.

– Грађани су добили 31 комад акција „Телекома“, али оне немају тржишну вредност, док акције ЕПС-а још увек нису подељене, а како иде реструктурирање тог предузећа извесно је да неће бити у скорој будућности – указује брокер Ненад Гујаничић.

Вечита дилема: Продати или чекати да порасте вредност

Наравно, многи имају недоумицу шта да раде са акцијама, да ли да чекају да им расте вредност или да их продају? Наравно, много тога зависи од ваше финансијске ситуације.

– Колико ће вредети акције зависи пре свега од пословања компаније, али и неких других околности, генералне ситуација на тржишту, макроекономског стања у земљи, политичких околности… Наравно, на вредност много утичу и битни догађаји око саме компаније, као на пример актуелна концесија за аеродром. Одговор на то да ли акције продати тешко је дати једнозначно. НИС има одличан пословни тренд и ове године ће бити доста већа дивиденда, па ваља очекивати повољан расплет ситуације. Аеродром има специфичну ситуацију да ће ићи у концесију, па ће ове акције након тога имати више карактеристика обвезнице, а то значи стабилан, невелики принос на годишњем нивоу, па све зависи од преференција власника – указује Ненад Гујаничић.

 

Извор: Srbija Danas/Blic