Православље

Зашто за Мали Божић треба јести прасећу главу, попару и василицу? А ово никако не смете да радите јер ће да вас „тера баксуз“

Према народном веровању, након завршеног ручка, битно је да се кости од печења однесу и ставе на мравињак

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За Мали Божић, као и српску Нову годину, који се прослављају данас, важе многи обичаји, а сваки од њих има своје значење. Тако је за ручак на данашњи дан веома важно да се једе глава прасета која се чува још од Божића.

Прасетина се једе за Божић, јер је ова животиња динамична, те се сматра да ће донети срећу. Глава која се оставља за српску Нову годину, треба да се једе јер она својом њушком рије земљу напред, па се верује да ће срећа ићи напред.

На данашњи дан никако не сме да се једе месо од краве, јер је та животиња мирна, а пилеће или кокошије месо јер оне рију земљу ка назад, па ће онда и срећа ићи тим смером ако се месо ових животиња једе на данашњи дан.

Након завршеног ручка, битно је да се кости од печења однесу и ставе на мравињак како би се по веровању стока множила као мрави.

Такође се у неким крајевима припрема и попара.

Према народном веровању, жене треба да спреме василицу, односно обредни хлеб Малог Божића, који је добио име по светом Василију. У неким деловима Србије у њега стављају новчић.

Поред ових постоје и други обичаји, попут оног да на овај дан не сме да се бије стока јер ће поломити ноге. Током данашњег дана, људи не треба да се свађају јер ће у супротном целе године да их „тера баксуз“.

У многим местима Војводине и данас је обичај да се на раскршићима пале ватре. То се ради како би била јача Сунчева светлост и топлота, као и јер има чистилачко дејство.

На Мали Божић у посету кући треба да дође неки мушкарац јер према веровању то доноси срећу.

За новогодишњи ручак важно је да окренете столњак лицем према како би означили Нову годину и нови живот.

Срећна Српска нова година!

 

Извор: Telegraf.rs