Издвајамо Свет

Зашто је Америку узнемирила нова руска ракета – „убица” носача авиона?

Све више америчких експерата долази до закључка да скупи и гломазни носачи авиона САД тешко могу представљати озбиљну опасност за Русију. Развој ракетних технологија омогућава Руској Федерацији да те добро наоружане бродове држи на „пристојној“ дистанци.

Како је признао аналитичар издања Strategic Culture Алекс Горка, совјетска надзвучна крстарећа ракета Х-22 „Бура“, којом су између осталог наоружани стратешки бомбардери Ту-22М3, чак и у „најскромнијој” варијанти може да направи „рупу“ у носачу авиона широку 5, а дубоку 12 метара, а то значи за ће брод гарантовано бити потопљен. Домет ове ракете је 600 километара, а бојева глава јој је тешка скоро једну тону (поред фугасно-кумулативних пробојних бојевих глава ова ракета може носити и нуклеарну бојеву главу снаге једне мегатоне), наводи портал rg.ru.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ракета је јединствена због необичне путање лета. Када се откачи од авиона она нагло мења правац и лети увис, достиже висину од 22 километра, а затим пикира према циљу готово вертикално. На тај начин овај смртоносни пројектил добија убрзање тако да га је тешко оборити.

Додуше, како пише на сајту ТВ канала „Звезда“, ракета Х-22 је имала и недостатака који су отежавали њену експлоатацију. Њен мотор је трошио 3.000 литара крајње токсичног горива направљеног на бази несиметричног хептила и концентрисане азотне киселине. Гориво је точено непосредно пред полетање бомбардера јер се због токсичности није смело дуго налазити у ракети.

Није ни чудо што су западни војни стручњаци тако бурно реаговали када се сазнало да војно-космичке снаге Русије тестирају модернизовану верзију ове ракете под ознаком Х-32. Споља је она иста као и њена претходница, али је изнутра знатно другачија. Усавршени мотор омогућава ракети да достигне висину од 40 километара, а захваљујући проређеном ваздуху у тим слојевима атмосфере повећана је дужина лета (отприлике 1.000 километара). Максимална брзина пројектила износи 5.400 километара на час, што се већ граничи са хиперсоничном брзином.

 

 

Извор: rs.rbth.com