Издвајамо Свет

ЗЛОЧИНАЦ У ШОКУ: Харадинају забрањен улазак у САД

Фото: Јутјуб

Портопарола Националне гарде у Ајови пуковника Грег Хепгуд рекао је за Радио слободну Европу да је косовски премијер Рамуш Харадинај отказао посету тој савезној америчкој држави, јер му није издата виза за САД

Како наводи РСЕ, Харадинај је требало 11. јануара да присуствује догађају у организацији команданта Националне гарде у Ајови Тимотија И.Ора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Премијера Харадинаја је позвао генерал Ор на овај догађај, али ми жалимо што није могао да добије визу и буде са нама. Образложење је било да посета не може да се реализује и нисмо могли да добијемо више информација- рекао је Хепгуд за РСЕ.

Он тврди да ће уместо Харадинаја том догађају присуствовати заменик косовског премијера Беџет Пацоли.

РСЕ, такође, наводи и да им је Хаљиљ Матоши из Харадинајевог кабинета рекао да још није потврђено да је косовском премијеру ускраћена америчка виза.

Харадинај је јуче на свом налогу на Фејсбуку потврдио да је поднео захтев за визу рекавши да је процедура у току.

Претходно се у приштинским медијима појавила информација да је косовском премијеру ускраћена виза и да неће моћи да отпутује на Молитвени доручак у Вашингтон, који се сваког првог четвртка у фебруару одржава у том граду.

Како је приштинска Коха пренела, позивајући се на КТВ, разлог због којег косовски премијер ни након две недеље од подношења захтева није добио визу САД је то што амерички Стејт департмент није спреман за сусрет са њим.

Одбијање америчких званичника да се састану са Харадинајем је, како се наводи, последица његовог одбијања да парламент ратификује Споразум о демаркацији са Црном Гором и иницијатива за опозив одлуке о формирању Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК.

Одлуку о формирању Специјалног суда донео је косовски парламент крајем 2015. године, када је Харадинајева Алијанса за будућност Косова била у опозицији и која је била изричито против доношења такве одлуке.

Њихово противљење, међутим, наишло је на оштре реакције међународнихх представника у Приштини, посебно амбасадора САД Грега Делавија који их је упозорио да такав став може само да штети Косову.

 

 

Извор: Тањуг