Регион Свет

ИЗЕТБЕГОВИЋ ОТКРИВА: Ердоган ме изненада позвао и рекао да је са Колиндом!

САРАЈЕВО – Колинда Грабар Китаровић пре неколико дана била је у Турској где је између осталог са председником те земље, Реџепом Тајипом Ердоганом, разговарала о помоћи БиХ.

„Захвална сам вам због вашег разумевања да постоји потреба да и Хрватска и Турска наставе да делују као посредници у јачању реформских процеса у БиХ, од политичких и економских до друштвених који би требали ту земљу да покрену на развој, и на корист свих грађана убрза њен пут према ЕУ“, рекла је Грабар Китаровић на заједничкој конференцији за новинаре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ердоган је истакао да је садашња структура власти у БиХ одређена Дејтонским споразумом.

„И то је на неки начин унутрашња ствар БиХ.“, рекао је турски председник.

Додао је да су Хрватска и Турска само посредници у БиХ и да је „прерано да се коментарише исход“. „Зато бих се суздржао од коментара“, рекао је Ердоган.

Двоје председника најавило је да ће се министри иностраних послова трију земаља састати већ у јануару, а да би састанак на највишем нивоу требало да се одржи у фебруару.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић прокоментарисао је ове изјаве и јасно је да је незадовољан.

„Не знам шта је тачно Китаровићева тражила, а то се не види ни из њихових изјава. Послао сам поруку Ердогану шта је за нас прихватљиво, наравно да није прихватљиво мешање у унутарње послове БиХ. Чуо сам и коментар да ће „Изетбеговић прихватити све што Ердоган буде тражио“.

„Управо је обратно, Ердоган је прихватио све што сам тражио од њега. И он на тај начин испуњава обећање да ће помоћи БИХ. Он се обавезао да ће помагати земљи и до сада је иурадио све што смо тражили.

Помоћ Турске на еуропском путу, изградња инфраструктура, повољни кредити, огромне квоте меса, брашна… што итекако помаже економији БиХ. Мислим да је само ТИКА инвестирала око милијарду марака у БиХ. Господин Ердоган је један коректан и паметан лидер који се неће мијешати у унутрашње ствари БиХ.

Не можете тек тако да напустите грађански принцип и радите шта од вас траже ХДЗ, ХНС или Драган Човић и кренете у сегрегацију изборног система. То су осетљиве ствар“, рекао је Изетбеговић у разговору на Н1 Телевизију.

На питање зашто хрватска председница мисли да може да успе у таквим разговорима с турским председником Изетбеговић је одговорио:

„Сад је све то спекулација. Зашто би Грабар Китаровић покушала да уради нешто, али пазите нешто за шта нисмо утврдили да је покушала. Ја сам са њима јуче разговарао телефоном, одједном су ме позвали на мобилни телефон. Изненадили су ме.

Ердоган ме назвао и рекао да се налази са госпођом Китаровић и питао да ли смо за једну трилатералу на министарском нивоу, а онда и на предсједничком. Зашто не? Увек је добро да се разговара. Ердоган је додао да жели да нам помогне да имамо боље односе, ако је дошло до дискомуникације.

Ердоган делује на такав начин, осмисли нешто што ће да привуче и једне и друге, као што је ауто-пута за Београд. Ако може да нађе повољан кредит, зашто да не? Такве пројекте ћемо увек да прихватимо и охрабрујемо, и наравно политичке пројекте који растерећују односе“, рекао је Изетбеговић.

„Али ја сумњам да на трилатерали може да се нађе решење за проблем који траје 10 година. Ердоган је рекао да жели да имамо боље односе с Хрватском, па идемо да разговарамо, зашто да не“, коментарисао је Изетбеговић.

 

Извор: Kurir.rs