Регион Свет

Китаровићка у Турској: Шта је Ердоган рекао о Босни?

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић састала се данас у Турској с председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом, који је након састанка изјавио да су измене изборног закона „унутрашње питање Босне и Херцеговине“ и да они не треба да износе своје мишљење с тим у вези.

– БиХ и стање које је у њој присутно је у оквиру Дејтонског споразума, то је заправо њихово унутрашње питање. Ми можемо с тројним системом и заједничким радом и настојањима да помогнемо, имамо сталну намеру и фокус да помогнемо, али без директива у смислу – овако или онако треба да радите – рекао је Ердоган на конференцији за новинаре после састанка, преноси портал клиx.ба.
Ердоган је навео и да је потребан што јачи систем саветовања због ситуације у БиХ, те да ће се одговарајућа министарства наћи на заједничком састанку, а у том дијалогу ће, истакао је, „бити веома важно остварити заједнички циљ ка миру у нашим регионима“.

Раније је најављено да ће током разговора Ердоган и Грабар-Китаровић пажњу, између осталог, посветити и изменама изборног закона у БиХ које траже представници Хрвата у БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грабар Китаровић је, на конференцији за новинаре са Ердоганом, поручила да жели развој БиХ, нагласивши важност сва три конститутивна народа у БиХ и потребу да се настави с уставном реформом.

– То ће осигурати будућност сва три народа и будућност БиХ, која це бити просперитетна и која ће имати могућност наставка преговора с ЕУ што је пре могуће. Ми се веселимо томе што ћемо суседима пружити сву помоћ на том путу – рекла је председница Хрватске.

Кроз разговоре о бројним темама, председници Турске и Хрватске су истакли да желе даље јачање хрватско-турских односа, али и да желе да помогну БиХ на њеном путу ка Европској унији.

Након данашњег свечаног дочека хрватске председнице, Грабар Китаровић и Ердоган су у Председничкој палати у Анкари разговарали о односу две земље, стању у БиХ и односу ЕУ и Турске.

Грабар Китаровић је на састанку у Анкари разговарала с Ердоганом и о могућем одржавању трилатералног састанка Хрватска-БиХ-Турска на највишем нивоу у првом тромесечју ове године.
Ердоган је након састанка истакао да су разговори с председницом Грабар Китаровиц били врло корисни, нагласивши значај војне сарадње Хрватске и Турске.

Грабар Китаровић је рекла да су билатерални односи Хрватске и Турске одлични и да измеду ове две земље нема проблема, те да стога желе да наставе јачање сарадње у свим сферама, од економије, туризма, до образовања…

Данашњи састанак Грабар Китаровић и Ердогана је други по реду за мање од две године, а председница Хрватске ће идуће недеље боравити и у дводневној посети Сарајеву.

Извор: Vestionline, Tanjug